Un lucru important atunci când prepari mucenici e să pui nuca peste ei la momentul potrivit. De altfel nuca este și cea care le dă acea aromă delicioasă și le schimbă textura. Când trebuie însă adăugată pentru a avea rezultatul dorit?
Mucenicii sunt delicioși și se prepară sub diferite forme. Există mucenici moldovenești, dar și mucenici muntenești. Conform tradiției, ei trebuie consumați pe data de 9 martie. Atunci, românii prăznuiesc Sfinții 40 de mucenici de la Sevastia.
Cum se prepară însă? Deși rețetele pot fi diferite, două ingrediente nu lipsesc niciodată. Este vorba despre nucă și miere. Ambele ingrediente se adaugă deasupra, însă când mai exact? Tot mai multe persoane fac o mare greșeală.
E foarte important momentul în care pui nuca peste mucenici. După ce sunt gata, mucenicii se lasă la uscat. De abia apoi se adaugă apa fierbinte cu sirop pentru a obține textura dorită, dar și nuca.
Se mai poate adăuga și coajă rasă de lămâie, dar și de portocală pentru un gust mai plăcut. Referitor la aluatul pentru mucenicii muntenești, aceștia se fac din făină, apă caldă, dar și sare,
Se cerne făina, apoi se adaugă sarea, dar și apa fierbinte. Aluatul trebuie lăsat la răcit, după ce e amestecat bine, iar mai apoi se împarte în bucăți mai mici. Acestea trebuie modelate sub formă de 8.
Mucenicii se lasă pe o hârtie de copt, iar apoi se pun în apă fierbinte. Tot aici se adaugă mierea, sucul de lămâie sau de portocale și zahărul și se lasă la fiert câteva minute. Acum este momentul în care pui și nuca peste mucenici, alături de esență de rom și chiar și scorțișoară.
La mucenicii moldovenești în schimb, se face un aluat de cozonac, care se pune la cuptor. Deasupra se adaugă nuca, alături de miere și sirop de zahăr. Ingredientele de la final se pun însă de abia după ce mucenicii s-au uscat.
Mucenicii sunt în general foarte ușor de preparat. Iar dacă ținem cont de recomandările de mai sus nu avem cum să dăm greș cu aceste rețete, care de altfel sunt transmise de la o generație la alta.