Postul Crăciunului 2024. Care sunt zilele de dezlegare la pește și când este cel mai recomandat să dai de pomană. Pachetele pot fi împărțite atât pentru sufletelor celor adormiți, cât și pentru cei în viață.
Mult a fost, puțin a mai rămas până când creștinii vor sărbătorii nașterea lui Iisus Hristos. Totuși, până la Crăciun, aceștia trebuie să traverseze o perioadă de 40 de zile închinată postului și rugăciunii.
Postul Crăciunului este considerat primul din anul bisericesc, deși, din punct de vedere calendaristic este ultimul. Spre deosebire de Postul Paștelui, acest post are mai multe dezlegări la pește, spre bucuria creștinilor.
Astăzi, 14 noiembrie, este Lăsatul Secului, adică, ultima zi în care credincioșii se pot bucura de ospăț culinar. De mâine, 15 noiembrie pentru toți creștinii începe Postul Crăciunului. Până pe 24 decembrie, adică timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să se abțină de la anumite răsfățuri culinare, numite alimente ”de dulce”.
Timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să se roage, să postească și să facă fapte bune din suflet. Se spune că doar așa vor reuși să creeze o legătură strânsă cu divinitatea.
De-a lungul postului, în calendar sunt consemnate mai multe zile de dezlegare la pește. Așa cum le spune și numele, în aceste zile, credincioșii pot consuma pește, fără să se considere păcat.
În Postul Crăciunului 2024, există 14 zile de dezlegare la pește. Mai exact, 21 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie și 30 noiembrie. Dezlegarea la pește continuă și în luna decembrie, mai exact pe 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12, 14 și 15 decembrie. În afara acestor zile, este interzis consumul de pește.
Pe parcursul celor 40 de zile de post, creștinii sunt încurajați să își amintească de sufletele celor adormiți și nu numai. În timpul Postului Crăciunului, există anumite zile în care este bine să dai de pomană și anume: 21 noiembrie, 4, 5, 6, 9, 18, 23 și 24 decembrie.
Având în vedere că aceste zile sunt în Postul Crăciunului, pachetele de pomană trebuie să conțină neapărat alimente de post. Se spune că cine va da de pomană din inimă și nu din obligație, va fi ferit tot anul de boli.
În Postul Crăciunului, credincioșii trebuie să țină cont de faptul că nu se organizează nunți sau botezuri și nici nu este bine să fumeze sau să bea. Această perioadă este dedicată strict rugăciunii și purificării sufletești.