Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe data de 15 iunie și durează, anul acesta, până pe 28 iunie, iar pe 29 iunie sunt sărbătoriți cei doi apostoli.
Începutul acestui post important pentru creștini ortodocsi este marcat de începerea Sfintelor Paști. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cu o însemnătate mare pentru români, este cunoscut în popor și ca Postul Sânpetrului.
Această perioadă mai poartă și denumirea de Postul Cinzecimii, așa cum era recunoscut în vechime, după ce Sfântul Duh s-a pogorât peste Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
În Constituțiile Apostolice, în secolul IV, au apărut primele informații despre Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar mai târziu au fost scrise mărturii despre acest eveniment din vechime și la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoreț, episcopul Cirului și Leon cel Mare.
Conform scrierilor descoperite de către cercetători, acest post sfânt a fost ținut, la început, doar în cercurile monahale. Mult mai târziu, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost îmbrățișat și de către restul credincioșilor.
Postul Sânpetrului nu are o dată fixă, deoarece acesta se calculează în funcție de data Sfintelor Paști. Astfel, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe chiar în lunea după Duminica Tuturor Sfintilor.
Postul Cinzecimii se calculează destul de simplu. Mai exact, câte zile sunt de la data Învierii din anul respectiv pana la 3 mai, atâtea zile este sărbătorit postul. Anul acesta, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel durează până pe 28 iunie, iar pe 29 iunie se sărbătoresc cei doi mari apostoli.
În Postul Sânpetrului, în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă hrană fără ulei, iar marți și joi, creștinii ortodocsi au dezlegare la mâncare gătită cu untdelemn, iar sâmbăta și duminica se mănâncă pește. De asemenea, dezlegare la pește mai este și pe data de 24 iunie, atunci când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul.
De altfel, dezlegare la pește mai poate fi și în zilele de luni, marți și joi, doar dacă în aceste zile se prâznuiește un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagra în calendar. O altă regulă impusă de Biseroică este că atunci când într-o zi de miercuri sau de vineri este o astfel de sărbătoare se face dezlegare la pește, vin și ulei.
La fel ca și în perioada altor posturi importante pentru creștini ortodocsi, în timpul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu se fac nunți, botezuri sau alte petrceri de acest gen.
Sânpentru de vară este considerat un sfetnic al lui Dumnezeu, iar din moși strămoși se spune că el mergea pe pământ însoțit de Dumnezeu. Se mai spune din străbuni că Dumnezeu i-a încredințat porțile și cheile Raiului.
În tradiția populară, până în acestă zi nu se scutură merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.
Se sfințesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și acrișoare și se împart bunătăți oamenilor săraci, iar asta pentru un spor al casei, dar și pentru sănătate.
Tradiția mai spune că oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, iar astfel pistruii nu se mai înmulțesc.
De asemenea, dacă tună și fulgeră în ziua Sfinților Apostoli, nucile și alunele vor fi viermănoase.
O altă vorbă din popor spune că cine se școală de dimineață, în fiecare zi de post, că să vadă răsăritul Constelației Cloșcă, va avea tot anul parte de bine și i se vor împlini toate dorințele.
Femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele și strâmbă trupul femeii pe care o găsește lucrând.
O altă tradiție spune că mamele trebuie să lege la gâtul fetelor usturoi sau pelin ori să le pună aceste plante pe tălpi pentru ca fetele să aibă minta limpede atunci când trec ielele.