Un medic a explicat dacă este mai bine să faci duș seara sau dimineața. Momentul din zi când faci acest lucru este foarte important.
Medicii au avertizat asupra faptului că dușurile făcute la anumite ore din zi pot duce la apariția anumitor probleme cu pielea, dar și la un somn de slabă calitate.
Potrivit specialiștilor, nu este indicat să faci duș dimineața în loc de seara. Bacteriile pe care le acumulezi într-o zi ar putea ajunge în așternuturi, acesta fiind unul dintre motive.
Cu toate că dușul făcut dimineața “trezește simțurile”, sunt beneficii mai importante ale dușurilor făcute seara, potrivit Dr. Aragona Giuseppe, consilier medical la Prescription Doctor.
Dușurile făcute dimineața și nu seara pot duce la probleme ale pielii, cum ar fi acneea, din cauza așternuturilor în care există sebum și impurități acumulate în timpul zilei. Mai pot apărea mâncărimi, uscăciunea pielii și iritații.
“Pe parcursul zilei, corpul și părul tău pot acumula alergeni și iritanți din aer, murdărie și praf, mai ales în lunile de vară, din cauza polenului, substanțelor chimice și transpirației.
Așa că, dacă te bagi în pat fără să faci duș, toate acestea se vor transfera pe lenjeria de pat și cearșafuri și nu doar că pot duce la un pat murdar și alergii nocturne, dar pot provoca și mâncărimi, iritații, uscăciunea pielii, precum și probleme faciale cum ar fi acneea, din cauza fețelor de pernă murdare de sebum și impurități acumulate peste zi”, a explicat medicul, notează ziare.com.
De asemenea, Dr. Jason Singh, medic de familie din Virginia, SUA, a explicat, într-un clip video postat pe Tik Tok, că dușurile făcute seara au și alte beneficii, precum hidratarea pielii uscate, dar și un somn mai bun, iar poluanții sunt curățați.
Dușul cald declanșează eliberarea de melatonină, hormonul somnului. Totodată, în orele de dinaintea somnului, corpul se va răci în mod natural. Acest proces eliberează somnul. Astfel, dușul cald urmat de uscarea corpului imită procesul.
“Pe măsură ce te ștergi cu prosopul, corpul tău ajunge la temperatura potrivită. Aceste două lucruri combinate duc la un somn mai bun”, a explicat Dr. Singh.
Există o meta-analiză ce a inclus 17 studii, susținând afirmațiile specialistului. Potrivit acestor studii, dușul făcut seara contribuie la o calitate mai bună a somnului. Pentru persoanele care au probleme cu pielea uscată, dar și alte afecțiuni, cum ar fi eczema sau acneea, sunt beneficii atunci când fac duș seara.
Astfel de condiții epuizează pielea de umiditatea naturală pe care o are. Refacerea hidratării este ajutată de dușuri, iar efectele sunt mai durabile în timpul nopții, atunci când celulele pielii se regenerează.
“Dacă ai pielea uscată sau sensibilă, dușul de seară este o variantă mai bună pentru a-ți hidrata pielea”, a mai adăugat Dr. Singh. Dușurile de dimineață sunt, însă, benefice pentru a elimina murdăria, dar și pentru a menține igiena.