Există mai multe situații în care șoferii trebuie să circule cu o viteză foarte mică, care sunt stipulate în Codul Rutier.
Chiar dacă limitele de viteză sunt diferite în funcție de starea drumului, de zona în care se află sau de alți diferiți factori, există și anumite situații în care viteza trebuie să fie una extrem de mică.
Astfel, sunt anumite contexte în care conducătorul auto nu trebuie să depășească 30 de km/h în localitate și nici 50 de km/h în afara acesteia.
Toate aceste situații trebuie cunoscute de șoferi, pentru a circula în siguranță, în primul rând, dar și pentru a se asigura că nu încalcă legea în vreun fel.
Toate aceste reguli apar în Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Astfel, conform avocatnet.ro, acesta prevede că viteza nu trebuie să fie mai mare de 30 km/oră în localitate și să nu depășească 50 km/oră în afara ei când circulăm în curbe foarte periculoase, cu vizibilitate mică.
De asemenea, viteza trebuie adaptată în acest fel și la trecerea pe lângă grupuri organizate sau coloane militarii, arată regulamentul citat.
– la trecerea prin intersecțiile cu circulație nedirijată;
– în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mica de 50 m;
– la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacă acestea se află în mers sau staționează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulație pe sens;
Un alt aspect important de precizat, și care este valabil chiar în acest sezon de iarnă, este că viteza trebuie să fie de 30 km/oră în localitate și să nu depășească 50 km/oră în afara ei când șoseaua este acoperită de polei.
– când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
– pe drumuri cu denivelări, semnalizate ca atare;
– în zona de acțiune a indicatorului de avertizare “Copii” în intervalul orar 7,00-22,00, precum și a indicatorului “Accident”;
-la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediată apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare;
-la schimbarea direcției de mers prin viraje;
-la trecerea pe lângă animale care sunt conduse pe partea carosabilă sau pe acostament;
-când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente.