Mulți români așteaptă cu nerăbdare sosirea campaniei Black Friday pentru a beneficia de reduceri la produsele favorite. Proprietarii de magazine au pregătite multe promoții, iar prin acest mod reduc din bugetul de cheltuieli al clienților.
Dincolo de entuziasmul reducerilor se pot ascunde și strategii de marketing viclene ale patronilor, menite doar să atragă un număr mare de clienți, pentru a-și crește profitul. Trebuie să analizați atent costurile din prezent pentru a vedea dacă sunt cele reale atunci când se va da startul Black Friday 2024.
Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) semnalează eventualele probleme care pot surveni pe parcursul campaniei de reduceri. Foarte important este să citiți recenziile înainte de achiziția fizică sau anterior plasării unei comenzi online.
”Recomandăm consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului. Acesta este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele şi sa garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziționat efectiv produsul”, a transmis ANPC într-un comunicat de presă de anul trecut, de pe site-ul oficial.
Unele magazine au început deja de câteva săptămâni să anunțe reduceri la articolele lor, dar Black Friday 2024 va începe în mod oficial pe data de 8 noiembrie. Atunci vizualizați și cu o mai mare atenție ceea ce vi se oferă, pentru ca să nu cădeți într-o capcană.
ANPC mai trage un semnal de alarmă cu privire la regulile care trebuie respectate de către comercianți atunci când promit oferte. Trebuie să se raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produsele similare.
”Vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor. Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice.
Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus”, au mai specificat reprezentanții ANPC.
Dacă veți observa nereguli de Black Friday 2024 nu ezitați să luați legătura cu personalul ANPC. O puteți face pe site, la secțiunea ”Reclamații Consumatori” sau vă puteți prezenta fizic la un sediu din zona unde locuiți și întocmiți o cerere la fața locului. Cei reclamați, dacă vor fi descoperiți cu fapte ilegale, vor primi amendă sau riscă să li se suspende afacerea.