Când pică Paștele ortodox 2025? Ce impact va avea asupra zilelor libere pentru elevi și angajați? Află detalii despre perioada în care aceștia vor beneficia de vacanță.
În 2025, calendarul creștin ne rezervă o surpriză plăcută. Paștele ortodox și cel catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi, un eveniment care nu s-a mai întâmplat de câțiva ani.
De Paște, creștinii sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos. Acesta este momentul în care Iisus a înviat din morți la trei zile după răstignirea Sa. Învierea simbolizează victoria vieții asupra morții și a binelui asupra răului.
În anul 2025, creștinii ortodocși și cei catolici vor avea ocazia să sărbătorească Paștele împreună, pe data de 20 aprilie. Acest eveniment special nu s-a mai întâmplat din 2017, marcând astfel o perioadă de opt ani de sărbătoriri separate.
Pentru elevii din România, vacanța de Paște din 2025 va începe pe 18 aprilie, care este o zi de vineri. Această dată a fost aleasă pentru a coincide cu zilele libere legale asociate sărbătorii pascale.
Vacanța se va întinde până pe 27 aprilie, oferind elevilor o pauză binevenită înainte de ultimul modul de cursuri al anului școlar 2024-2025.
În ceea ce privește angajații, fie că lucrează în sectorul public sau privat, vor beneficia de câteva zile libere cu ocazia Paștelui. Zilele declarate libere prin lege sunt 18 aprilie (vineri), 20 aprilie (duminică) și 21 aprilie (luni) 2025.
Pentru cei care, din motive profesionale, nu pot lua liber în aceste zile, există posibilitatea recuperării ulterioare a zilelor lucrate sau a unor compensații financiare.
Deși rare în trecut, coincidențele între datele Paștelui ortodox și catolic vor deveni mai frecvente în viitorul apropiat. După 2025, vom mai întâlni această aliniere în 2028 (16 aprilie), 2031 (13 aprilie) și 2034 (9 aprilie).
Mai mult decât atât, în 2037 și 2038 vom asista la un fenomen și mai rar: doi ani consecutivi în care Paștele va fi sărbătorit în aceeași zi de ambele confesiuni.