News

Când expiră, de fapt, un medicament. Ce se întâmplă cu valabilitatea după deschiderea produsului

Aproape că nu există persoane care să nu se fi întrebat, cel puțin o dată, ”când expiră un medicament?”. Specialiștii din domeniul medical vin cu explicații prețioase.
06.11.2022 | 15:05
Cand expira de fapt un medicament Ce se intampla cu valabilitatea dupa deschiderea produsului
Ce se întâmplă cu un medicament după ce este deschis. Când expiră un astfel de produs. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În orice locuință există cel puțin o cutie de medicamente, fie că vorbim de pastile, prafuri sau siropuri. De foarte multe ori, când avem nevoie de tratament, întâlnim și produse expirate.

Ce se întâmplă cu un medicament după ce este deschis. Când expiră un astfel de produs

În momentul în care consumăm un medicament, ca de altfel orice produs pe care îl avem în locuință, primul lucru pe care îl facem este să verificăm data de expirare.

ADVERTISEMENT

În primul rând, acest aspect reprezintă garanția că tratamentul respectiv va fi eficient sau că acel produs, dacă este un aliment, nu ne pune în pericol sănătatea.

Dacă ne referim strict la produsele medicale, lucrurile sunt puțin diferite.  Trebuie să știm că data de valabilitate care apare pe ambalaj face referire la medicamentul sigilat, nedeschis, potrivit sfatulmedicului.ro.

ADVERTISEMENT

De exemplu, un medicament a căruia valabilitate, în stare sigilată, este de 2 ani, nu va mai avea aceeași durată de întrebuințare din momentul în care este deschis.

E important să acordăm atenție condițiilor de păstrare care apar pe prospect. Dacă aceste recomandări nu sunt respectate, substanțele se pot degrada și există riscul să apară chiar reacții nedorite, precum intoxicații sau alte stări mai grave.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, majoritatea medicamentelor sunt valabile timp de 2 până la 3 ani de la momentul fabricării.

De notat că multe dintre acestea nu expiră după depășirea termenului inscripționat pe ambalaj. Medicii atrag atenția că nu mai există acea garanție a calității medicamentului.

ADVERTISEMENT

Cei de la Administrația Medicamentelor și Alimentelor (FDA) de peste ocean nu recomandă administrarea medicamentelor după data lor de expirare, fiind riscant pentru sănătate din mai multe puncte de vedere.

Care sunt medicamentele periculoase după expirare?

Specialiștii spun că există câteva substanțe despre care se știe că devin periculoase după expirare. Iată care sunt acestea:

  • Insulina: prezintă riscul de degradare după data ei de expirare.
  • Nitroglicerina orala, folisită pentru angina pectorala, pierde din eficiență destul de rapid după deschiderea recipientului.
  • Medicamentele care au aspect învechit: pudrat sau sfărâmicios, mirosuri puternice sau textura uscată (cel mai des în cazul cremelor) ar trebui întotdeauna aruncate.
  • Orice substanță injectabilă care și-a modificat aspectul este periculos de administrat dacă este expirată.
ADVERTISEMENT