În orice locuință există cel puțin o cutie de medicamente, fie că vorbim de pastile, prafuri sau siropuri. De foarte multe ori, când avem nevoie de tratament, întâlnim și produse expirate.
În momentul în care consumăm un medicament, ca de altfel orice produs pe care îl avem în locuință, primul lucru pe care îl facem este să verificăm data de expirare.
În primul rând, acest aspect reprezintă garanția că tratamentul respectiv va fi eficient sau că acel produs, dacă este un aliment, nu ne pune în pericol sănătatea.
Dacă ne referim strict la produsele medicale, lucrurile sunt puțin diferite. Trebuie să știm că data de valabilitate care apare pe ambalaj face referire la medicamentul sigilat, nedeschis, potrivit sfatulmedicului.ro.
De exemplu, un medicament a căruia valabilitate, în stare sigilată, este de 2 ani, nu va mai avea aceeași durată de întrebuințare din momentul în care este deschis.
E important să acordăm atenție condițiilor de păstrare care apar pe prospect. Dacă aceste recomandări nu sunt respectate, substanțele se pot degrada și există riscul să apară chiar reacții nedorite, precum intoxicații sau alte stări mai grave.
Potrivit sursei citate, majoritatea medicamentelor sunt valabile timp de 2 până la 3 ani de la momentul fabricării.
De notat că multe dintre acestea nu expiră după depășirea termenului inscripționat pe ambalaj. Medicii atrag atenția că nu mai există acea garanție a calității medicamentului.
Cei de la Administrația Medicamentelor și Alimentelor (FDA) de peste ocean nu recomandă administrarea medicamentelor după data lor de expirare, fiind riscant pentru sănătate din mai multe puncte de vedere.
Specialiștii spun că există câteva substanțe despre care se știe că devin periculoase după expirare. Iată care sunt acestea: