News

Când fotbaliștii sunt la remorca fanilor. Dinamo – FCSB în vremea petardelor. Reportaj FANATIK de la Derby de România

17.02.2020 | 10:00
Cand fotbalistii sunt la remorca fanilor Dinamo  FCSB in vremea petardelor Reportaj FANATIK de la Derby de Romania
ADVERTISEMENT

…Mai sunt două ore până la Dinamo – FCSB, ediția februarie 2020, și barurile din Pantelimon gem. Sute de oameni cu fulare roș-albe la gât își fac încălzirea cu o bere sau un whisky. Un băiat cățărat pe gard, la McDonald’s, strigă ceva nedeslușit, cu voce dogită, sub privirile pasive ale unor gealați echipați corespunzător de la Jandarmerie. Doi polițiști supraponderali grăbesc pasul spre stadion, pe lângă mall, vorbind de-ale lor în timp ce stațiile pornite bâzâie frânturi de dialog. Ieșit în stradă, un domn care pare administrator de bloc încearcă să li se plângă, ”au intrat ăștia și-au furat becul!”. Ce bec, dom’le? “Becul de la intrarea în scară!” Hai, dom’le, lasă-ne, de asta ne arde acum? Fă matale o plângere la secție!

La intrarea dinspre Maior Coravu, o mână de oameni, să fie vreo 30, așteaptă să li se permită accesul în stadion. Casele de bilete sunt deschise, unul-doi doritori mai apar în ultima clipă, dar n-ai spune că în seara asta e Dinamo – FCSB, derby-ul Bucureștiului și, ar spune unii, al României. Poate că, până la urmă, s-a făcut prea mult caz, oamenii or mai avea și alte treburi.

ADVERTISEMENT

…Timpul trece, partida se apropie și tribunele rămân golașe. În peluze, câteva pâlcuri se ocupă de mamele adversarilor. Nu mai e mult și…

Și, brusc, ca la un semn, tribunele se animează. De undeva, parcă vorbite, apar galeriile. În stânga și în dreapta se umple brusc spațiul până atunci dezolant. Încep scandările.

ADVERTISEMENT

Mai sunt câteva minute până la ora 20.00 și, în sfârșit, Arena Națională arată ca la derby. Să fie vreo 10.000 de fani la fiecare dintre peluze, apar steagurile, mesajele și primele petarde. Uriașe, bucățile de pânză acoperă peluzele. Și tot acum apar incidentele. Circa 50-100 de ultrași dinamoviști grupați la tribuna a doua, în latura dinspre galeria fcsbistă, încep bombardamentul cu petarde. Cel mai rău o încasează oamenii de ordine desfășurați acolo, dar cordonul rezistă până la apariția scutierilor, iar galeria “roș-albilor” se potolește.

Răfuiala cu Mustață

Meciul, ca meciul – jucătorii s-au încălzit foarte greu, prima jumătate de oră a fost un fiasco. Dar fanii au propria lor răfuială. Iar reapariția lui Gheorghe Mustață în fruntea peluzei roș-albastre le-a dat o țintă suporterilor dinamoviști. Din 10 în 10 minute, apar mesaje care fac aluzie la o presupusă finanțare a rivalilor de către Gigi Becali, dar și la faptul că Mustață abia a ieșit din închisoare. „De pârnaie ai scăpat să fii slugă la palat”, „Brânză ca$$”, „Din nou coadă la palat, cu Mustață liberat”.

ADVERTISEMENT

Peluza fcsbistă răspunde mai degrabă verbal.

Dincolo de răfuiala între galerii rămâne însă bombardamentul. Ambele tabere aruncă în teren, cu intenția clară de a lovi jucătorii, zeci de petarde. O dată și încă o dată și încă o dată. Arbitrul închide ochii, crainicul își răcește gura de pomană, fotbaliștii suportă stoici, știu că dacă vor protesta va fi și mai rău. O prostie care nu se mai termină capătă accente periculoase după golul de 2-1, iar centralul se hotărăște, în sfârșit, să trimită echipele la vestiare.

Fără Tudor la centru, dar cu cașalotul pe gazon

10 minute, suporterii dinamoviști și-au savurat această “victorie” obținută împotriva nu se știe cui. Jucătorii revin, la stația de amplificare se anunță că meciul va fi întrerupt definitiv la prima abatere, dar o petardă bubuie din nou, așa, sfidător, ca să arate ultrașii că ei au ultimul cuvânt.

ADVERTISEMENT

Din fericire, arbitrul îi ignoră – ce noroc că nu mai este vreun Alexandru Tudor cu fluierul la centru! – și partida se reia.

Finalul este molcom. Peluza roș-albastră tace deziluzionată, cea roș-albă scandează și domină fundalul sonor. Cântecele curg, întrerupte doar de hohotele de râs la vederea lui Gnohere, cândva un atacant periculos, acum semănând mai degrabă cu un cașalot eșuat pe gazonul Arenei Naționale.

Derby-ul se încheie în uralele suporterilor de la peluza stângă și de la tribuna a II-a. PCH scandează și dansează cu jucătorii, derby-urile cu FCSB par să fi rămas unica rațiune de a mai exista pentru un club cândva semifinalist de Cupa Campionilor, acum exilat, al treilea an la rând, în campionatul pentru salvarea de la retrogradare.

ADVERTISEMENT