News

Când începe campania electorală la TV şi la Radio. Decizia oficială a CNA

03.09.2019 | 17:20
Cand incepe campania electorala la TV si la Radio Decizia oficiala a CNA

CNA a decis care este data la care începe campania electorală la TV și la radio privind alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Așa cum se bănuia, având în vedere că primul tur al alegerilor se va susține pe 10 noiembrie, campania va începe în media pe 12 octombrie 2019. Decizia a fost comunicată de membrii Consiliului Național al Audiovizualului astăzi.

Campania electorală începe pe 12 octombrie și se încheie pe 9 noiembrie

Așadar, startul pentru campanie se va da pe 12 octombrie, la ora 00:00 și va ține până pe 9 noiembrie, la ora 07:00. CNA are reguli stricte cu privire la promovarea candidaților. Astfel că, se va putea face campanie doar în cadrul emisiunilor de tip dezbatere electorală ori în cadrul calupurilor care vor preciza clar că este vorba despre reclamă electorală.

Televiziunile și posturile de radio trebuie să acorde același timp de exprimare candidaților, mai ales în confruntările față în față. Dezbaterile pentru primul tur sunt cele mai așteptate de telespectatori, căci pentru acesta se prezintă cei mai mulți candidați. Dacă unul dintre candidați reușește să obțină 50% + 1 încă din primul tur, va fi desemnat automat președinte al României.

campania electorală 2019
CNA: Sunt interzise prezentarea sondajelor de opinie în ziua votului. Sursa foto: gândul.info

Fără exit-poll-uri cu 48 de ore înainte de ziua votului

Dacă acesta nu va avea 50% + 1, atunci va ajunge în al doilea tur împreună cu cel clasta pe locul al doilea în urma voturilor. De asemenea, e de spus că turul doi va avea loc pe 24 noiembrie, la două săptămâni după primul tur. Radiodifuzorii și televiziunile vor putea difuza spoturile de campanie ale candidaților la orice oră cu specificația că este vorba despre o reclamă electorală.

Un alt lucru important de precizat este că nu pot fi prezentate sondaje de opinie cu 48 de ore înaintea zilei de vot pentru a nu influența electoratul. Evident, nici în ziua votului nu pot fi prezentate sondaje de tip exit-poll înainte de ora 21:00, când se vor închide urnele de vot.