Învierea Domnului se apropie cu pași repezi și mulți oameni sunt curioși să afle când începe, de fapt, Postul Paștelui, în 2025. Calendarul ortodox ne arată ce zile cu dezlegare la pește au credincioșii în acest interval.
Postul Paștelui reprezintă o perioadă cu o importanță deosebită pentru creștinii ortodocși. Cu o săptămână înainte ca oamenii să renunțe la preparatele alimentare din lapte, ouă și carne se lasă sec de carne.
Acest lucru are loc pe data de 23 februarie 2025, care este ultima zi în care credincioșii consumă, până la Învierea Domnului, alimente pe bază de carne. Pe de altă parte, în această săptămână se pot mânca alimente dulci.
Din data de 2 martie, conform calendarului ortodox, se lasă sec de brânză. Așadar, creștinii intră în Postul Paștelui începând cu 3 martie. Concret, aceasta este prima zi în care credincioșii încep să țină postul cel mare.
Postul durează până pe 19 aprilie 2025, inclusiv, cu o zi înainte de Paște. În tot acest interval oamenii trebuie să fie atenți la preparatele culinare pe care le savurează, dar și la faptele de milostenie pe care le săvârșesc.
Postul Paștelui pentru 2025 aduce doar câteva zile cu dezlegare la pește. Credincioșii care păstrează cu sfințenie această perioadă pot consuma preparate din acest fel de carne doar în două momente importante.
Calendarul ortodox arată că unul dintre acestea este reprezentat de Buna Vestire, care se cinstește anual pe data de 25 martie. A doua zi cu dezlegare la pește este în Duminca Floriilor, care are loc pe 13 aprilie 2025.
În schimb, creștinii ortodocși se bucură de mai multe zile cu dezlegare la ouă, brânză și lactate. Printre acestea se numără ziua de 1 martie. Mai mult, dezlegarea la ulei și vin are loc pe 8, 16, 23 și 30 martie, precum și pe 6 și 12 aprilie 2025.
Părintele Gabriel Cazacu are o serie de recomandări pentru Postul Paștelui. Preotul îi sfătuiește pe credincioși să fie mai conștienți că fiecare dintre noi are nevoie de ajutor din partea lui Dumnezeu, în orice situație.
Este bine ca oamenii să se spovedească în acest interval și să se împărtășească. Această perioadă este despre alungarea întunericului din viața noastră, care se poate îndepărta prin participarea la sfintele slujbe de la Biserică.
„Este bine să participăm la sfintele slujbe, să dăm pomelnice pentru cei iubiți, dar și pentru cei care nu mai sunt printre noi. Postul aduce liniște interioară, pe care, uneori, o putem dobândi greu, dar care, odată atinsă, este extrem de valoroasă.
Sfinții Părinți au îndemnat întotdeauna credincioșii spre post, milostenie și fapte bune în biserică. Postul trebuie să fie un prilej, un moment bun, pentru părere de rău pentru păcatele pe care, poate, le-am săvârșit, dar și pentru dorința de a ierta ori de a fi iertați.
Trebuie să fie un moment bun pentru iertare, pace, liniște și îmbrățisarea celor dragi”, a explicat părintele Gabriel Cazacu, pentru digi24.ro.