Life

Când începe, de fapt, vacanța de vară în 2024. Elevii nu mai primesc liber la data obișnuită

Vacanța de vară 2024 se apropie cu pași repezi. Nu mai e mult până când elevii vor spune adio acestui an școlar. Dar care este data oficială când aceștia intră în vacanță?
19.05.2024 | 16:19
Cand incepe de fapt vacanta de vara in 2024 Elevii nu mai primesc liber la data obisnuita
Vacanța de vară în 2024: Foto. Canva.com
ADVERTISEMENT

Cu toate că vacanța de Paște abia s-a încheiat, elevii sunt deja cu gândul la vacanța de vară. Este de înțeles. Vacanța de vară este despre soare, plajă, jocuri și mult timp liber, fără teme și lecții. Dar, anul acesta, școala nu se termină la data obișnuită.

Când începe, de fapt, vacanța de vară în 2024. S-a schimbat data

Anul acesta școlar nu se va încheia la data obișnuită, ci cu câteva zile mai târziu. Elevii vor intra oficial în vacanța de vară pe data de 22 iunie, în loc de 15 iunie, așa cum erau obișnuiți. Există, însă, câteva excepții pentru unele clase.

ADVERTISEMENT

Toți copiii din întreaga țară așteaptă cu nerăbdare vacanța de vară, o perioadă de relaxare și distracție. În 2024, anul școlar se termină pe 22 iunie, puțin mai târziu decât în mod obișnuit. Această schimbare a fost implementată pentru a ajusta mai bine structura anului școlar.

Excepțiile de la regula generală

Există însă și excepții de la această dată. Pentru elevii din clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și cu frecvență redusă, anul școlar se va încheia mai devreme, pe data de 7 iunie 2024. Acest lucru le oferă timp suficient pentru a se pregăti pentru examenele de bacalaureat.

ADVERTISEMENT

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar se va încheia pe 14 iunie 2024. După această dată, absolvenții ciclului gimnazial vor trebui să se concentreze pe examenul de Evaluare Națională. Acesta este un moment important pentru viitorul lor educațional, determinând liceul la care vor fi admiși.

Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 28 iunie. Acest calendar extins permite formarea competențelor tehnice și profesionale ale elevilor.

ADVERTISEMENT

În timp ce majoritatea elevilor se pregătesc pentru vacanța de vară, cei din clasele terminale sunt în febra pregătirilor pentru examene. Bacalaureatul și Evaluarea Națională sunt examene cheie, care solicită mult timp și efort din partea elevilor. De aceea, unii dintre ei își vor petrece o bună parte din începutul verii studiind.

Pentru ceilalți elevi, vacanța de vară este pentru odihnă și timp petrecut cu familia și prietenii. Mulți au ocazia de a călătorii la mare, la munte sau în străinătate. Este o perioadă perfectă pentru activități recreative și pentru descoperirea de noi pasiuni.

ADVERTISEMENT

Vacanța de vară 2024 se va termina pe data de 8 septembrie, marcând începutul unui nou an școlar. Astfel, elevii și profesorii pot reveni cu forțe proaspete și o atitudine optimistă pentru noul an.

ADVERTISEMENT