Când începe extracția de gaz românesc din Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei

Cerasela Stafie   
în HotNews
23/02/2021, 07:58
Când începe extracția de gaz românesc din Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei
Când începe extracția de gaz românesc din Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei Colaj: Fanatik

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat când începe extracția de gaz românesc din Marea Neagră. Potrivit acestuia, compania Black Sea Oil&Gas va extrage prima moleculă chiar anul acesta, din perimetrul Aurora.

Virgil Popescu a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, luni seară, și despre zăcământul Neptun Deep. El a precizat că estimează ca extracția acestuia să înceapă în 2025.

Ministrul Energiei a declarat că România are mai mult gaz decât poate consuma. Acest lucru poate face ca țara noastră să devină furnizor internațional.

Când începe extracția de gaz românesc din Marea Neagră. Anunțul ministrului Energiei

„Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi, dar avem răgaz până în 2025 probabil când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep, şi aici aş face o paranteză. Primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră, va fi anul acesta”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

„Va fi scoasă de compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a arealului şi vor scoate primul gaz românesc. Este o descoperire mai mică, este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieşi primul gaz românesc din Marea Neagră. Deci, vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră”, a adăugat acesta.

Ministrul Energiei a explicat că România este producător de gaze naturale, unul dintre puțini la nivel european. Virgil Popescu a precizat că, dacă va exista un surplus, acesta va fi vândut: „da, România este producător de gaze. Suntem printre puţinii producători de gaze din Europa şi până când va ieşi gazul cel mult din Marea Neagră avem timp să construim mai multe centrale de energie electrică cu producţie de gaze – şi aici le-aş vedea în interiorul arcului carpatic, pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este o zonă unde se produce şi de aceea şi Mintia şi Paroşeni sunt acolo, sunt foarte importante de ţinut şi de tehnologizat, trecut parţial pe gaze şi, de ce nu, şi altele”.

„Avem proiectul de la Halânga, unde a fost o termocentrală, s-a închis, deci (…) trebuie pusă în loc o nouă producţie de energie electrică şi evident trebuie gazul procesat pe o valoare adăugată mai mare şi aici vorbim de dezvoltarea petrochimiei, iar Romgazul are un prim proiect de producţie a metanolului, care este primul pas spre petrochimie”, a spus acesta.

„Şi eu cred că până iese gazul putem discuta de proiecte şi de a avea capacităţi de consum a gazului în interiorul României. Evident, dacă avem surplus de gaze – şi vom avea surplus de gaze – acestea trebuie vândute, iar România poate deveni un furnizor de gaze pe piaţa regională. Şi să nu uităm dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale şi încălzirea populaţiei cu gaze”, a adăugat.

Legea offshore, modificată anul acesta în Parlament

Ministrul Energiei a dat asigurări că legea offshore va fi modificată în Parlament: „avem un perimetru Neptun Deep, care este cea mai bogată descoperire, unde este deţinut jumătate de Petrom, companie românească deţinută la rândul ei 51% de OMV – statul român mai are 20% în Petrom – şi de către Exxon, compania americană. Compania americană Exxon doreşte să vândă, doreşte să iasă din această participaţie”.

„Eu am spus – şi suntem în negocieri – că dacă Exxon doreşte să iasă, doresc ca compania românească Romgaz, companie deţinută 80% de statul român, să intre să preia acest 50% al Exxon. Se discută între companii, se va ajunge la ofertă, se va ajunge la negociere şi eu sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca acţionar – sau să zicem să deţină o parte de 50% din zăcământul Neptun Deep, împreună cu compania tot românească, fiindcă e o companie românească Petrom, chiar dacă este deţinută de austrieci, OMV Petrom. În paralel, se doreşte – s-a dorit de toţi investitorii din Marea Neagră – schimbarea Legii offshore în Parlament”, a explicat Virgil Popescu.

El a reiterat că dorește ca acestă lege să fie modificată prin proiect parlamentar, nu prin ordonanță de urgență: „noi am spus şi am afirmat şi-am trecut în programul de guvernare că vom modifica Legea offshore în aşa fel încât să putem demara investiţiile din Marea Neagră. Dar am mai spus şi am susţinut şi acest lucru – şi colegii din coaliţia de guvernare au fost de acord – că acest lucru îl vom face în Parlament. Nu în Guvern, nu ordonanţă de urgenţă, nu proiect de lege trimis de către Guvern în Parlament, ci proiect parlamentar, pentru că îmi doresc tocmai ca să existe nu numai o majoritate guvernamentală, ci o majoritate mai largă pe acest proiect, care e un proiect major pentru România.”

Virgil Popescu este încrezător cu privire la majoritatea parlamentară pentru acest proiect: „nu cred că vor fi…o să vedeţi, o să aveţi surprize plăcute, eu aşa zic. Eu nu cred că vom avea…bine cu excepţii evident, că suntem în Parlament, nu suntem unanimitate. Suntem diferiţi, dar eu cred că vom avea o majoritate mai mare decât majoritatea guvernamentală pe modificarea acestei Legi offshore şi o să vedeţi cât de curând discuţiile în Parlament. Nu vreau să repetăm greşeala care s-a repetat: ordonanţă de urgenţă în Guvern dată de un Guvern PSD, modificată în Senat, modificată înapoi în Camera Deputaţilor, iar modificată, iar modificată pe o majoritate foarte solidă a PSD de la acea vreme. Am participat activ la construcţia Legii offshore. Nu vreau să se întâmple acest lucru. De aceea vreau să mergem pe o dezbatere direct parlamentară, pe discuţii şi pe o majoritate mai mare decât cea guvernamentală, pentru modificarea Legii offshore”.

Închide ×