Life

Când începe Postul Crăciunului în 2021. Lista alimentelor pe care le poți consuma

Când începe Postul Crăciunului în 2021. Află care sunt alimentele pe care le poți consuma în această perioadă.
05.10.2021 | 11:39
Cand incepe Postul Craciunului in 2021 Lista alimentelor pe care le poti consuma
ADVERTISEMENT

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de credincioși, durează 40 de zile și este unul dintre cele mai importante ale anului. Nu este atât de strict precum Postul Paștelui și are mai multe dezlegări la pește, dar și altele, la ulei și vin.

Este o perioadă în care credincioșii trebuie să se roage mai mult la Dumnezeu și să fie mai buni și mai înțelegători cu semenii lor.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, credincioșii trebuie să consume alimente de post și să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Citește în continuare și află când începe Postul Crăciunului, dar și când se termină.

Când începe Postul Crăciunului în 2021

Postul Crăciunului începe luni, 15 noiembrie 2021 și se termină vineri, 24 decembrie 2021. Lăsata secului are loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Perioada postului amintește de cele 40 de zile de post ale Prorocului Moise, în așteptarea lui Dumnezeu. În același timp, această perioadă amintește și de postul patriarhilor din Vechiul Testament.

Postul Nașterii Domnului, așa cum este cunoscut în calendarul ortodox, durează 40 de zile, însă este mai puțin aspru decât Postul Paștelui. Perioada precedentă Crăciunului mai poartă denumirea de Advent în Biserica Catolică.

ADVERTISEMENT

Credincioșii trebuie să consume alimente de post în această perioadă. Există și câteva dezlegări la pește, dar și altele la ulei și vin. Postul Crăciunului este de asprime medie, un post al bucuriei.

Când este dezlegare la pește

Credincioșii trebuie să se abțină de la carne și de la alte alimente de origine naturală, precum laptele și ouăle. În zilele de luni, miercuri și vineri, mâncarea se consumă fără ulei și fără vin.

ADVERTISEMENT

Marțea și joia se face dezlegare la untdelemn și vin. Sâmbăta și duminica, până pe 20 decembrie inclusiv, se face dezlegare la pește.

Dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri este prăznuit un sfânt mare, însemnat cu cruce neagă în calendar, atunci creștinii pot consuma untdelemn și vin. Se face dezlegare și la pește dacă este sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar. Marțea și joia, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

În Ajunul Crăciunului se mănâncă doar seara. Trebuie să consumi grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. În ziua de Crăciun se poate mânca de dulce, indiferent de ziua în care cade.

Zilele în care este dezlegare la vin și untdelemn sunt următoarele: 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, respectiv 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, atunci când Biserica Ortodoxă sărbătorește sfinții mai importanți.

Se face dezlegare la Pește atunci când este prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Aceasta este sărbătorită pe 21 noiembrie, indiferent dacă pică miercurea sau vinerea.

Se poate consuma pește și în zilele de luni, miercuri sau vineri ale acestui post, însă numai dacă atunci cade hramul bisericii din enoria noastră.

Rugăciunea care se citește în fiecare post

În perioada Postului Crăciunului este important să rostești o rugăciune care se citește în fiecare post, după cum urmează.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţă asupra păcatului;

Ca împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

ADVERTISEMENT