Life

Când începe postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri de care trebuie neapărat să ții cont

Credincioșii păstrează patru mari posturi peste an, unul dintre acestea având legătură cu Fecioara Maria. Postul Adormirii Maicii Domnului are loc în timpul verii.
29.07.2021 | 09:01
Cand incepe postul Sfintei Marii Traditii si obiceiuri de care trebuie neaparat sa tii cont
Când începe postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri de care trebuie neapărat să ții cont. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Postul Sfintei Marii începe în fiecare an în prima zi din luna august și se încheie două săptămâni mai târziu. Mai exact, postul se termină cu o zi înainte de Adormirea Maicii Domnului, care are loc pe 15 august.

În toată această perioadă oamenii păstrează o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri, multe dintre ele aducând liniște sufletească și bunăstare.

ADVERTISEMENT

Postul Sfintei Marii. Ce tradiții și obiceiuri păstrează românii an de an pentru această sărbătoare

În cele două săptămâni de post există numai o zi în care este dezlegare la pește, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, care pică vineri, 6 august 2021. În rest, credincioșii nu consumă carne, ouă și lapte.

Postul nu este numai despre mâncare, ci mai ales despre rugăciune și liniște, sărbătoarea fiind cunoscută în popor și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei.

ADVERTISEMENT

Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua de Sfânta Maria Mare, în timp ce ziua de 8 septembrie este Sfânta Maria Mică.

Totodată, pe 15 august se cinstește și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

ADVERTISEMENT

Sănătatea, căsătoria, vindecarea sau nașterea ușoară sunt cele pentru care trebuie să te rogi în această zi de mare sărbătoare. În plus, ziua de 15 august este și pentru ocrotirea de cele rele.

Obiceiuri de Sfânta Maria Mare, din data de 15 august

De Adormirea Maicii Domnului nu se lucrează la câmp, nu se coase și nici nu se spală rufe și se împart bucate pentru sufletele celor care au plecat la Ceruri, după ce merindele au fost duse la Biserică și sfințite de preot.

ADVERTISEMENT

Mai exact, de Sfânta Maria Mare se împart struguri și prune din noua recoltă, pe lângă colaci și colivă. O superstiție veche spune că în cazul în care în această zi înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

În unele sate din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Persoanele care nu respectă tradiția riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

Tot de Sfânta Maria Mare se mai spune că nu este bine să dormi pe prispa casei. De asemenea, este interzis scăldatul în apele râurilor, acestea fiind spurcate de cerbi.

ADVERTISEMENT