News

Când începe sezonul tornadelor în România. Avertizarea specialiștilor

Potrivit specialiștilor în România vor avea loc mai multe tornade în următoarea perioadă.
26.05.2021 | 09:56
Cand incepe sezonul tornadelor in Romania Avertizarea specialistilor
ADVERTISEMENT

În ultimii ani în România au avut loc din ce în ce mai multe tornade. Acestea se produc în sezonul cald și pot face pagube însemnate.

Una dintre cele mai puternice tornade din România a avut loc în 1912, în județul Covasna. 17 persoane și-au pierdut viața, 150 au fost rănite și peste 1.500 de case au fost avariate.

ADVERTISEMENT

Când începe sezonul tornadelor în România

România va fi lovită de tornade în lunile mai și iunie. Acest fenomen meteo extrem este des întâlnit în sezonul cald. Tornada este o coloană de aer care se rotește violent, în contact cu solul, fie pandantiv dintr-un nor cumuliform, fie sub un nor cumuliform și adesea, dar nu întotdeauna, vizibilă ca un nor de pâlnie.

În ultima perioadă au avut loc doar tornade de intensitate mică.

“Au avut un timp de viață foarte scurt, nimeni nu le-a observat – asta este o problemă generală în Europa – și atunci nu au fost raportate. Dar în general, la nivelul Europei, avem undeva la 250-300 de tornade, comparativ cu SUA unde avem 1.100-1.200 în fiecare an”, a declarat Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Vestul României a fost lovit de furtuni puternice în ultimele zile, dar Antonescu spune că nu a fost vorba despre nicio tornadă.

“Tornadele au o serie de ingrediente foarte specifice. De obicei apar în zone în care terenul este relativ plat, zone în care există umiditate foarte mare. De aceea apar în sezonul cald, pentru că atunci avem evaporare, avem umiditate foarte mare în atmosferă.

ADVERTISEMENT

Trebuie să avem instabilitate. Dacă avem umiditate, instabilitate, dacă vântul își schimba direcția și viteza pe verticală, atunci acolo avem toate ingredientele pentru apariția tornadelor. În sud-est întâlnim cel mai des aceste condiții”, a mai spus Antonescu.

În ultimii ani în țara noastră au avut loc din ce în ce mai multe tornade. Cele mai multe au avut loc în orele după-amiezii,  în estul și sud-estul României.

ADVERTISEMENT

În luna iulie apare un alt fenomen meteo

Din luna iulie apare un alt fenomen meteo. Trombe marine.

“Mecanismele sunt diferite de cele prin care se formează tornadele pe uscat. Dar în Europa, spre deosebire de SUA, considerăm trombele marine tot în rândul tornadelor. Vă dau exemplul Italiei, unde sunt tornade care se formează pe Marea Mediterană, intră pe uscat și produc pagube. Și atunci, la nivel european, am decis să le catalogăm și pe acestea ca fiind tornade, dacă ajung pe uscat”, a mai explicat Bogdan Antonescu.

ADVERTISEMENT