Life

Când începe și ce reguli sunt în postul Sfintei Marii?

Creştinii sărbătoresc pe 15 august, în fiecare an, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai importante sărbători religioase și asociată cu un post mai scurt decât cel dedicat Sărbătorilor Pascale sau cel al Nașterii Domnului.
11.07.2021 | 18:08
Cand incepe si ce reguli sunt in postul Sfintei Marii
ADVERTISEMENT

Postul Sfintei Marii sau postul Sântmăriei, așa cum mai este numit în popor, este unul dintre cele mai importante din creștinism și are câteva reguli care trebuie respectate cu strictețe.

Când începe postul Sfintei Marii

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an pe care credincioșii trebuie să le respecte.

ADVERTISEMENT

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de regulă pe 1 august și durează două săptămâni, adică până pe 15 august. În anumiți ani însă, Postul Sfintei Marii încpe cu o zi mai devreme, pe 31 iulie.

Motivul, explică teologii, este legat de momentul în care are loc Lăsatat Secului. Dacă nu cade într-o zi de miercuri sau de vineri, Lăsatat Secului se serbează pe 31 iulie. Dacă însă cade într-una dintre aceste zile, se serbează pe 30 iulie, seara, urmând ca postul Sfintei Marii să înceapă pe 31 iulie.

ADVERTISEMENT

În anul 2021, Postul Sfintei Marii începe, conform tradiției, pe 1 august, Lăsata Secului, programată pentru 31 iulie, căzând într-o zi de sâmbătă.

Postul Sfintei Marii este unul strict

Conform canoanelor bisericești, postul Sfintei Marii este unul în care regulile sunt destul de aspre, dar, pentru că reprezintă un moment foarte important în viața de peste an a creștinilor, acestea trebuie respectate cu strictețe.

ADVERTISEMENT

Astfel, postul ținut între 1 și 15 august, cel care, de fapt, pregătește credincioșii pentru Schimbarea la Față care are loc pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului, nu se rezumă doar la înfrânarea de la anumite alimente.

Ba chiar, precizează preoții, postul Sfintei Marii reprezintă momentul potrivit pentru a ne despărți de toate cele care ne îndepărtează de credință și de morala religiei creștine.

ADVERTISEMENT

Iar particularitatea Postului Adormirii Maicii Domnului este legată de felul în care sunt recomandările făcute de Biserică cu privire la mâncarea creștinilor care îl respectă.

Cum se ține Postul Sfintei Marii?

Astfel, recomandă canoanele bisericești, în Postul Sfintei Marii, este recomandat ca cei credincioși, în fiecare luni, miercuri și vineri, până la orele 15.00 să nu mănânce nimic.

În aceste zile, după ora recomandată, se poate consuma doar mâncare uscată, iar în zilele de marți și de joi este permisă doar mâncare fără ulei.

Ce se serbează de Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este considerată cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria.

Tradiția și izvoarele bisericești spun că Fecioara Maria a mai trăit mulți ani după Înălțarea la Cer a lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, când i-a venit sorocul, cu trei zile înainte de a muri, Sfântul Arhanghel Gavriil a anunțat-o că va trece la cele veșnice.

În acel moment, printr-o minune, Maica Domnului i-a înștiințat pe toți Apostolii, împrăștiați prin lume, de ceea ce urmează să se întâmple, iar aceștia, aduși prin puterile lui Dumnezeu, au ajuns la timp lângă Fecioara Maria, pentru a-i fi alături în momentul morii.

Iar după ce și-a luat rămas bun de la Apostoli, susține Sfântul Ioan Damaschin, Iisus Hristos a coborât din Ceruri pentru a o primi pe Fecioara Matia, iar moartea acesteia a semănat cu momentul în care ar fi adormit.

ADVERTISEMENT