Așadar, oamenii vor avea de așteptat mai bine de 40 de zile până la următoarea pensie. În condițiile în care mulți bătrâni au venituri extrem de mici, care le permit un trai la limita subzistenței, oamenii vor fi nevoiți să se împrumute pentru a rezista fără bani o perioadă atât de lungă.
Mai ales că de sărbători, cel mai probabil, majoritatea și-au cheltuit pensiile pentru a pune ceva pe masă. Așadar, pensionarii trebuie să fie chibzuiți cu banii și extrem de răbdători până la următoarea plată din iunie.
Pensiile în mai au fost plătite în perioada 2-4 mai, la ordinul direct al premierului Marcel Ciolacu. De altfel o decizie normală, pentru că oamenii așteptau aceste pensii înainte de Paște, pentru a face cumpărături.
”La solicitarea premierului Marcel Ciolacu, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern și un Memorandum pentru ca plata pensiilor să poată fi făcută înaintea sărbătorilor pascale.
Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024”, transmiteau reprezentanții Guvernului.
Astfel, Casa Națională de Pensii Publice a virat până pe 30 aprilie sumele necesare către Poșta Română și către bănci, iar oamenii și-au primit banii mai repede. Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, a salutat această inițiativă.
Cu toate acestea, plata anticipată a pensiilor poate da mari bătăi de cap în special acelor bătrâni cu pensii mici. ”Devansarea plății pensiilor înainte de sărbătorile de Paște presupune un efort susținut pentru care vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați, colegilor din minister, Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii, băncilor comerciale cu care CNPP are încheiate convenții și, nu în ultimul rând, reprezentanților Poștei Române, care vor face eforturi pentru ca aceste drepturi să ajungă cât mai repede la pensionari”, declara ministrul.
Acum, pensionarii vor avea de așteptat ca banii să intre pe card în data de 12 iunie, cel mai târziu pe 13, în timp ce poștașii vor veni acasă în jurul acestor zile. Conform Antena 3, pensionarii au dreptul să aleagă cum primesc pensia.
Așadar, veniturile lunare pot să ajungă la bătrâni fie prin mandat poștal la domiciliul pensionarului, fie într-un cont la una din băncile partenere. Cel mai așteptat moment al anului 2024, referitor la pensii, este cu siguranță 1 septembrie 2024.
Atunci, pensionarii își vor primi pensiile mărite după recalculare, însă nu toți trebuie să se aștepte la măriri considerabile. Vor exista, de altfel, cazuri de oameni care nu vor primi nicio mărire, astfel că dezamăgirea ar putea fi mare pentru unii bătrâni.
Între timp, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, anunța că procesul de evaluare este finalizat în proporție de 99,9%. ”Noi deja avem procesul de evaluare finalizat 99,9 la sută. 150 de mii de dosare mai avem din 1,4 milioane. Procesul de evaluare se va finaliza. Colegii fac softul, emitem taloanele. Avem un calendar foarte clar. Nu avem întârzieri. De la 1 septembrie vor primi pensiile calculate”, a declarat Daniel Baciu.