Proiectul de Hotărâre de Guvern aprobat azi în ședința de Guvern arată modul în care vor fi calculate aceste diferențe salariale în toate unitățile de învățământ de stat, prevăzute în OUG nr. 48/2022.
Conform Edupedu.ro, profesorii vor primi în această toamnă prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, potrivit OUG din aprilie.
Prima plată va fi făcută ”realist în septembrie, odată cu lichidarea pe luna august”, potrivit ministrului Cîmpeanu. Impactul bugetar pentru această măsură e estimat la 1.2 miliarde de lei, în perioada 2022-2026.
Conform legii, ”profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației”.
Pentru anul 2022, sumele se vor plăti într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a OUG.
Sumele se vor plăti eșalonat, pe o perioadă de cinci ani, în următorul mod:
Sindicatele din învățământ au obținut în instanță plata diferențelor salariale, astfel că guvernanții nu au avut de ales și au găsit o soluție să le plătească, chiar dacă o vor face eșalonat.
Învățământul este unul dintre cele mai subfinanțate domenii din România, salariile profesorilor, în special cei începători, fiind extrem de neatractive, raportat la munca depusă. Ministrul Cîmpeanu va încerca să schimbe, în viitor, acest aspect.