Când își va face Klaus Iohannis vaccinul anti-COVID: „Lucrurile sunt bine gândite”

Bogdan Solomon   
în HotNews
29/11/2020, 17:35
Când își va face Klaus Iohannis vaccinul anti-COVID: „Lucrurile sunt bine gândite”
Președintele și Guvernul intră în cea de-a doua fază a vaccinării. Sursa foto: hepta.ro

La finalul vizitei efectuate în cursul zilei de duminică, 29 noiembrie, la call-centerul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, președintele Klaus Iohannis a oferit mai multe detalii cu privire la strategia de vaccinare anti-COVID. Potrivit acestuia, Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi celelalte instituții ale statului vor intra în cea de-a doua fază de imunizare, care ar putea să înceapă din vara anului viitor.

Până atunci, vor avea prioritate angajaţii din domeniul Sănătăţii și Asistenţei Sociale, cei din categoria de risc, precum şi personalul din „domenii-cheie”, potrivit Hotărârii aprobate în ședința de Guvern de vineri, 27 noiembrie.

Lucrurile sunt bine gândite în această strategie de vaccinare”, ne asigură șeful statului, în timp ce Executivul face apel pentru sprijinirea campaniei de vaccinare, precizând că aceasta va fi „gratuită și voluntară”.

Președintele și Guvernul, în a doua fază de vaccinare anti-COVID

În prima linie intră personalul medical, persoanele care au boli despre care ştim că agravează această boală provocată de noul coronavirus şi personalul esenţial. Doar în tranşa a doua intră Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe şi eu cred că lucrurile sunt bine gândite în această strategie de vaccinare.

Avem o echipă tânără foarte hotărâtă şi foarte bine pregătită care a lucrat la această strategie de vaccinare care se va ocupa şi de punerea în practică a acestei strategii. Sigur, în principal, vor fi medici şi civili şi militari, va fi personalul care sprijină – asistente, înregistratori, fiindcă toate aceste acte trebuie înregistrate.

Este nevoie de mii de oameni şi, probabil, vom avea nevoie şi aici de voluntari. Am discutat chiar cu reprezentantul studenţilor de la medicină şi mi-a spus că ei sunt pregătiţi să vină să facă voluntariat şi în campania de vaccinare, iar Ministerul Sănătăţii va organiza toate aceste lucruri.

Am discutat aceste chestiuni (n.r. despre perioada în care va fi vaccinată întreaga populație a României) în câteva întâlniri de tip videoconferinţă la Consiliul European şi cei din Comisie, care se ocupă de relaţia directă cu producătorii de vaccin, ne-au spus că este destul de probabil ca primele tranşe de vaccin să vină la începutul anului viitor.

Va continua până când vor fi toate livrate, însă vaccinarea în masă, deci a populaţiei care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidităţi, nici cu sensibilităţi, se va produce probabil în primăvară.

Putem să ne gândim că undeva la începutul anului, ianuarie, februarie, în cea mai bună variantă, încă nu există niciun vaccin aprobat, dar se pare că este aproape. Poate, până la sfârşitul primăverii să terminăm prima rundă de vaccinare şi pentru toată lumea”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Închide ×