Fotbal intern

Când joacă România U21 meciul decisiv pentru calificarea la Euro cu Ţara Galilor

11.09.2018 | 21:48
Cand joaca Romania U21 meciul decisiv pentru calificarea la Euro cu Tara Galilor

Naţionala României U21 va juca meciul decisiv pentru calificarea la Campionatul European de tineret împotriva reprezentativei din Ţara Galilor pe 13 octombrie. Elevii antrenaţi de Mirel Rădoi au o şansă excelentă pentru calificarea la turneul final din Italia, iar meciul cu reprezentativa britanică ar putea aduce sărbătoarea în lotul României după succesul cu 2-0 în faţa Bosniei.

Tricolorii mici sunt la egalitate de puncte cu naţionala din Bosnia şi Herţegovina şi au nevoie de cel puţin un punct în meciul cu Ţara Galilor, dar şi de o victorie logică în meciul cu Liechtenstein, ultima clasată care nu a reuşit vreun punct în această campanie de calificare.

Când joacă România U21 meciul decisiv pentru calificarea la Euro cu Ţara Galilor

Naţionala de tineret este pe primul loc în Grupa a 8-a de calificare, fiind la egalitate cu Bosnia şi Herţeovina, ambele echipe cu 18 puncte. Cele două reprezentative sunt urmate de Portugalia, echipă care mai are de de jucat cu Liechtenstein şi Bosnia şi Herţegovina. România are nevoie de echipă un egal în meciul cu Ţara Galilor, deoarece Bosnia mai are un singur meci cu reprezentativa din Bosnia.

Din 1978 și până în prezent, o singură dată s-a întâmplat ca naționala de tineret a României să se califice la Campionatul European.  „Tricolorii mici” au obținut două victorii importante, care le permite să spere că vor merge la turneul final de anul viitor.

Singura noastră prezență din istorie la EURO U21 a fost în 1998, atunci când am și găzduit turneul. Am fost nevoiți să jucăm în calificări totuși, unde am terminat cu un parcurs perfect: opt victorii din tot atâtea meciuri! Aveam o generație de excepție, la fel ca și acum. Naționala condusă de Victor Pițurcă era reprezentată de jucători precum Bogdan Lobonț, Cosmin Contra, Cătălin Munteanu sau Ionel Dănciulescu.

Naţionala României de tineret beneficiază de o generaţie extraordinară cu foarte mulţi jucători talentaţi care au un număr mare de partide bifate în Liga 1 Betano, iar o parte dintre ei au bifat multe meciuri şi în competiţiile europene. Experienţa fotbaliştilor convocaţi de către Mirel Rădoi se datorează în mare parte regulii U-21 introdusă în Liga 1 Betano, dar şi Academiei create de către Gheorghe Hagi.

Când joacă România U21 meciul decisiv pentru calificarea la Euro
Când joacă România U21 meciul decisiv pentru calificarea la Euro

Pe 22 ianuarie 2016 Comitetul Executiv al FRF punea în aplicare o decizie importantă, îndelung criticată la acea vreme de patronii cluburilor din fotbalul românesc. De altfel, din cei 13 membri cu drept de vot, FCSB şi CSM Iaşi se opuneau cu vehemenţă promulgării regulii prin care echipele din Liga 1 erau obligate să folosească în orice moment pe teren minimum un jucător U21. “Nu suntem de acord. Această regulă va scădea nivelul Ligii 1” – spunea Florin Prunea, preşedintele lui CSM Iaşi pe atunci.

Desigur, poate cel mai mare contribuitor la ascensiunea generaţiei U21 este Gică Hagi, cu a sa academie. Dintre jucătorii prezentaţi mai sus, o mare parte din ei şi-au început cariera la Viitorul (Ianis Hagi, Florinel Coman, Dragoş Nedelcu, Alexandru Cicâldău şi Alexandru Mățan). Proiectul său a atins nivelul maxim în fotbalul naţional în urmă cu două sezoane, când Viitorul a cucerit titlul de campioană, iar în acest moment oferă un număr mare la loturile de juniori şi tineret ale României.