Fotbal international

Când joacă şi ce adversari au Universitatea Craiova şi Viitorul în preliminariile Europa League

21.05.2018 | 00:08
Cand joaca si ce adversari au Universitatea Craiova si Viitorul in preliminariile Europa League

Când joacă şi ce adversari au Universitatea Craiova şi Viitorul în preliminariile Europa League în urma rezultatelor din ultima etapă care au configurat clasamentul final al Ligii I Betano. În sezonul 2018-2019, Liga 1 Betano va trimite 4 echipe în cupele europene. România ocupă locul 17 în clasamentul coeficienților, ceea ce însemnă că echipa campioană, CFR Cluj, va intra în turul 2 preliminar, împreună cu campioanele țărilor de pe locurile 15 și 16 (Austria și Croația).

Locurile doi şi trei, plus câştigătoarea Cupei României vor evolua în preliminariile Ligii Europa. Vicecampioana FCSB va juca în turul 2 sau 3 preliminar din Liga Europa, în funcţie de deznădământul finalei Cupei României. De ce?

Citeşte şi:

CS Universitatea Craiova „sare” două tururi preliminarii

CS Universitatea Craiova joacă ultimul act al Cupei pe 27 mai cu revelația acestei ediții, nou promovata în prima ligă Hermannstadt. Care nu are drept de joc în Europa deoarece nici măcar nu și-a depus dosarul pentru a-și revendica acest drept! Așa că, în caz că va câştiga, echipa din Bănie va juca în turul 3 preliminar din Liga Europa, în timp ce FCSB în turul 2. Dacă însă sibienii vor învinge în ultimul act al Cupei, FCSB va evolua direct în turul 3 preliminar al Europa League, în timp ce Universitatea Craiova în turul 2.

Viitorul, locul 4 din Liga 1 Betano, merge în Europa League

Viitorul, locul 4 la final de Liga 1, in extremis cupele europene și va juca în primul tur preliminar din Liga Europa. Pentru că, spune regulamentul UEFA, „dacă echipa câştigătoare a Cupei se clasează la finalul sezonului pe unul din primele trei locuri (n.a. – care trimit oricum în cupele europene), atunci şi următoarea clasată (n.a. – cu drept de joc în cupele europene) se califică în Europa League”.

Când joacă şi ce adversare vor avea Universitatea Craiova şi Viitorul în preliminariile Europa League

CS Universitatea Craiova și Viitorul, vor prelua coeficientul României, 4.090, deoarece au coeficient sub cel personal. Astfel, cele două echipe vor prelua coeficientul de țară pe ultimele cinci sezoane. Aceasta este situația pentru toate cluburile românești, cu excepţia FCSB.

În aceste condiții să vedem când joacă şi ce adversari au Universitatea Craiova şi Viitorul în preliminariile Europa League. Viitorul va fi cap de serie în primul tur, apoi va fi în urna a doua, iar “Ştiinţa” la fel. Cele două mai pot face urca în urna capilor de serie dacă vor elimina o formaţie care e favorită în runda următoare.

Adversari turul 1:

Ce adversari are Viitorul în turul 1 preliminar din Europa League
Ce adversari are Viitorul în turul 1 preliminar din Europa League

Adversari turul 2:

Ce adversari au Viitorul si Universitatea Craiova in turul 2 preliminar din Europa League
Ce adversari au Viitorul si Universitatea Craiova in turul 2 preliminar din Europa League

Cum se vor desfășura cupele europene

Având la bază clasamentul coeficienților UEFA și ținând cont de reformarea cupelor europene pentru ciclul 2018-2021, UEFA a publicat așa-numita „access list”, însemnând când vor intra în cursă reprezentantele celor 55 de federații naționale afiliate la UEFA în ediția 2018-2019. Trebuie subliniat faptul că atât în UEFA Champions League, cât și în UEFA Europa League, a fost introdus câte un tur preliminar suplimentar, ceea ce înseamnă un total de cinci faze de calificare, incluzând play-off-ul.

UEFA Champions League

Faza grupelor va consta tot din 32 de echipe, numai că, începând de anul viitor, se vor califica direct 26 de formații, însemnând deținătoarea trofeului, câștigătoarea UEFA Europa League, câte patru echipe din țările clasate pe locurile 1-4 în ierarhia coeficienților (Spania, Germania, Anglia și Italia), câte două din țările de pe pozițiile 5-6 (Franța și Rusia) și câte o echipă din țările de pe locurile 7-10 (Portugalia, Ucraina, Belgia și Turcia). Celelalte șase echipe vor veni din calificări, patru de pe așa-numitul traseu al campioanelor și două de pe traseul ligilor.

Traseul Campioanelor din Chmpions League

Traseul Campioanelor va însemna un tur preliminar (campioanele din Gibraltar, Andorra, San Marino și Kosovo), organizat sub forma unui mini-turneu (PR), căruia îi vor urma clasicele tururi preliminare 1 (Q1) – 34 de participante (33 direct calificate și câștigătoarea PR), 2 (Q2) – 20 de echipe (17 din Q1 și 3 direct calificate) și 3 (Q3) – 12 formații (10 din Q2 și 2 direct calificate), precum și play-off-ul – 8 echipe (6 din Q3 și 2 direct calificate). Important este faptul că toate campioanele eliminate în turul preliminar, în Q1, Q2 și Q3 vor primi o a doua șansă, urmând să concureze în preliminariile UEFA Europa League, așa cum se va vedea mai jos. Ca de obicei, echipele eliminate în play-off vor fi redirecționate în grupele UEFA Europa League.

În condițiile în care România ocupă locul 17 în clasamentul coeficienților, campioana CFR Cluj va intra în Q2, împreună cu campioanele țărilor de pe locurile 15 și 16 (Austria și Croația). NOTĂ: campioana țării de pe poziția a 18-a (Danemarca) va începe traseul în Q1, alături de campioanele țărilor ocupante ale locurilor 19-51.

Traseul Ligilor din Champions League

Traseul Ligilor înseamnă Q2 (6 echipe: vicecampioanele Turciei, Cehiei, Elveției, Olandei, Greciei și Austriei, adică locurile 10-15), Q3 (cele trei calificate, plus alte cinci echipe, adică vicecampioanele Portugaliei, Ucrainei și Belgiei, precum și locurile 3 din Franța și Rusia) și play-off-ul (cele patru calificate din Q3). Formațiile eliminate în Q2 al acestui traseu vor intra în traseul preliminar al ligilor în UEL, iar cele eliminate în Q3 și play-off vor intra în grupele UEL.

Calendarul Champions League

PR – mini-turneu în 26 și 29 iunie

Q1 – 10/11 și 17/18 iulie

Q2 (valabil și pentru CFR Cluj) – 24/25 iulie și 31 iulie/1 august

Q3 – 7/8 și 14 august

Play-off – 21/22 și 28/29 august

Faza grupelor -18/19 septembrie, 2/3 și 23/24 octombrie, 6/7 și 27/28 noiembrie, 11/12 decembrie

UEFA Europa League

– Faza grupelor va fi alcătuită tot din 48 de echipe, dintre care 17 vor fi direct calificate, ceea ce înseamnă câte două echipe din țările de pe locurile 1-5 (Spania, Germania, Anglia, Italia și Franța) și câte o echipă din țările situate pe pozițiile 6-12 (Rusia, Portugalia, Ucraina, Belgia, Turcia, Cehia și Elveția). Alte 10 echipe vor fi 6 redirecționate din traseul ligilor UCL (Q3 și play-off) și 4 eliminate din play-off-ul traseului campioanelor UCL. Așadar, un total de 27 de echipe.

Rămân disponibile 21 de locuri, astfel:

– 8 din nou creatul TRASEU UEL AL CAMPIOANELOR, REZERVAT ECHIPELOR ELIMINATE DIN TRASEUL UEFA CHAMPIONS LEAGUE AL CAMPIOANELOR:

Q2 – 20 de echipe eliminate din PR și Q1

Q3 – 10 echipe eliminate din UCL Q2 și alte 10 din UEL Q2, adică faza precedentă

Play-off – 6 echipe eliminate din UCL Q3 și 10 din UEL Q3, însemnând faza anterioară. Deci, 16 formații, care își vor disputa cele opt locuri.

– 13 vor veni din TRASEUL UEL AL LIGILOR, alcătuit din PRELIMINARY ROUND (PR) – 16 echipe, Q1 – 86 de echipe direct calificate, plus 8 calificate din PR, Q2 – 27 de echipe direct calificate și 47 din Q1, Q3 – 15 formații direct calificate și 37 din Q2 și PLAY-OFF-UL – cele 26 de merituoase ajunse din Q3, ceea ce înseamnă adjudecarea acestor ultime 13 locuri.

Calendarul Europa League

PR – 28 iunie și 5 iulie

Q1 – 12 și 19 iulie

Q2 – 26 iulie și 2 august

Q3 – 9 și 16 august

Play-off – 23 și 30 august

Faza grupelor – 20 septembrie, 4 și 25 octombrie, 8 și 29 noiembrie, 13 decembrie

„De anul trecut a rămas un singur jucător în echipa noastră. Suntem fericiţi că am prins loc de cupele europene. Întotdeauna e loc de mai bine, dar nu uitaţi că echipa e foarte tânără” – Gică Hagi

2,6 milioane de euro va primi Viitorul dacă se va califica în grupele Europa League

215.000 de euro primește fiecare echipă eliminată în primul tur din Europa League

225.000 de euro primește fiecare echipă eliminată în turul al doilea din Europa League

235.000 de euro primește fiecare echipă eliminată în turul al treilea v

245.000 de euro primește fiecare echipă eliminată în play-off-ul Europa League

Tags: