News

Opinie. Când ne putem vedea familia? Distanțare socială pe emoțiile bunicilor, tantrumurile nepoților și nervii părinților

05.05.2020 | 19:38
Opinie Cand ne putem vedea familia Distantare sociala pe emotiile bunicilor tantrumurile nepotilor si nervii parintilor
ADVERTISEMENT

Când ne putem vedea familia? Aceasta este întrebarea la care așteptau răspuns românii de la președintele pe care l-au ales în mod democratic în luna decembrie a anului trecut, de la premierul pe care PSD l-a acceptat mai degrabă de nevoie și asta după o joacă fără sfârșit și bun simț de-a șoarecele și moțiunea sau de la cei care au putere de decizie în acest moment.

Când ne putem vedea familia?

Pentru că, fără doar și poate, mai toți au înțeles vremurile grele, au respectat ordonanțele militare și au oferit autorităților timpul necesar. Și cine nu a făcut-o a plătit cu vârf și îndesat. Amenzile au curs cu nemiluita și bugetul statului s-a umflat mai ceva ca apele Dunării în vremuri ploioase.

ADVERTISEMENT

Oamenii au stat închiși în case, au ieșit pe repede înainte la cumpărături, au scris declarații, au dat cu subsemnatul și au așteptat zile mai bune. N-au venit și pentru că e greu să construiești peste noapte ceea ce n-ai făcut preț de zeci de ani după Revoluție.

Distanțare socială pe emoțiile bunicilor, tantrumurile nepoților și nervii părinților

România nu are probleme de ieri, spitalele nu lipsesc de acum și autostrăzile nu au dispărut peste noapte. Așa că toată lumea era conștientă că minuni nu se pot face. Cu toții am sperat, așadar, la adăpostul promisiunilor că în timpul oferit răgaz, unitățile medicale se vor pune la punct. Însemnând că vor avea aproape de toate.

ADVERTISEMENT

Românii au aplaudat implicarea privatului care nu a ezitat și a construit de urgență un spital de campanie. Românii și-au scos pălăria în fața statului când au văzut și unitatea medicală amplasată de cei de la Spitalul Militar în curtea Institutului Ana Aslan. Românii și-au arătat recunoștința tuturor celor care au arătat că putem.

Pentru ca, într-un final, românii să stea departe unul de celălalt într-un semn evident că au înțeles nenorocirea și necazul. Mulți erau deja obișnuiți și căliți. Diaspora, atât de hulită în ultimele zile, nu doarme somn lin pentru că în depărtările lor stau chipuri de părinți, bunici, poate copii.

ADVERTISEMENT

Toți au rămas acasă, în timp ce ei muncesc pe rupte pentru un trai mai bun. Unii spală la fund bătrânii altor popoare, alții sapă, udă sau culeg roadele pământului. Mulți lucrează la birou. Este important de știut că diaspora înseamnă și români pe care alte țări îi plătesc cu bani grei pentru talentul lor. Însă dorul e același, indiferent de suma câștigată.

Nu există ban pe pământul acesta care să-ți aducă înapoi imaginea primilor pași făcuți de copilul tău. Nu există salariu care să compenseze primele vorbe ale odraslei și nici sfaturile părinților.

ADVERTISEMENT

Alții au fost nevoiți să învețe să aștepte și să sufere. Căci, în cele din urmă, distanțarea socială e poate de înțeles față de prieteni, dar un chin atunci când vine vorba de familie. De părinți, de bunici, de oameni pe care îi iubești, îi admiri și pe care ți-a venit rândul să-i ajuți.

Cu toții am fost testați, cu toții am așteptat o izbăvire și un mesaj al autorităților. Bunicii au învățat să iubească prin Facebook, au pupat ecrane și au strâns în brațe poze pe WhatsApp. Cei norocoși.

Copiii au plâns și n-au înțeles de ce nu pot merge la mamaie sau tataie. Acesta este adevărul. Tantrumurile au lovit năpraznic, necruțător și au întins nervii părinților pe bigudiuri. Părinți rămași, uneori, fără explicații. Microbi răi, bacterii urâte, toate și-au pierdut din farmec. Rând pe rând.

Și când starea de urgență a fost înlocuită cu cea de alertă, cu toții am sperat că cele 3 categorii se pot vedea măcar pentru câteva clipe. Nu același lucru au gândit și autoritățile care n-au fost de acord cu trecerea dintr-o localitate în alta pentru un asemenea motiv.

Autorități care n-au ezitat și au mai relaxat măsurile! Semn că românii se pot duce la job ca să plătească taxe și impozite, dar nu-și pot vizita părinții sau bunicii.

Părinți sau bunici care, conform statului, sunt mai în siguranță să meargă prin piețe insalubre și magazine, în curând înțesate de oameni, dar nu pot sta cu nepoții pe perioada verii și nici nu pot să-și primească în vizită copiii. Chiar dacă aceștia le-ar aduce alimentele de care au nevoie.

Pentru că, în România, distanțarea socială s-a făcut pe emoțiile bunicilor, tantrumurile nepoților și nervii părinților.

 

ADVERTISEMENT