Iată când nu trebuie să speli rufe în februarie 2024. În această lună sunt patru sărbători importante, în care nu se muncește. Toți credincioșii ar trebui să știe acest lucru.
Potrivit calendarului ortodox, în februarie sunt patru mari sărbători importante, în care nu este bine să faci treburi casnice. Una dintre ele a fost chiar în a doua zi a lunii, și anume Întâmpinarea Domnului, marcată cu cruce roșie.
Astfel, pe 2 februarie, de Ziua Ursului, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea, credincioșii nu trebuie să muncească și să facă treburi casnice. În acest fel, se vor feri de boli și necazuri.
Alte sărbători importante în februarie sunt Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, prăznuit pe 10 februarie, și Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, care se sărbătorește pe 24 februarie.
În ultima zi din lună, pe 29 februarie, se sărbătorește Sfântul Cuvios Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea. Aceste trei sărbători sunt marcate cu cruce neagră în calendar.
În aceste zile, credincioșii nu trebuie să spele rufe sau să facă alte treburi casnice. În schimb, aceștia trebuie să meargă la biserică pentru a se ruga pentru sănătate, dar și pentru binecuvântare.
Un alt lucru pe care îl fac credincioșii este să se roage pentru sufletele celor care au trecut în neființă, dar și să dea alimente de pomană. În zilele de duminică, credincioșii trebuie să se odihnească și să se roage, astfel că este interzis spălatul rufelor.
Sărbătorile marcate cu cruce roșie includ praznicele împărătești, sărbătorile Maicii Domnului, precum și pe cele ale sfinților importanți. În calendar, aceste sărbători sunt marcate cu o cruce, care e încadrată de paranteze sau de un cerc.
De asemenea, sărbătorile sfinților cu priveghere și polileu sunt marcate în calendar cu cruce roșie sau neagră. Acestea apar alături de o singură paranteză. Crucea simplă indică sărbătorile sfinților fără priveghere și reprezintă un grad mai mic de solemnitate în desfășurarea slujbelor bisericești.
Mai există, totodată, și sărbătorile sfinților mai puțin însemnați, împărțite în două categorii, cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie. Aceste sărbători sunt marcate cu cruce neagră în calendar.
Există, în tradiția populară, o credință conform căreia este interzis să speli în zilele în care se dau pomeni pentru sufletele celor decedați. Părintele Andrei Atudori a spus că aceasta este o superstiție care poate proveni din respectul credincioșilor pentru cei trecuți în neființă.
“Este o superstiție! E posibil ca ea să vină dintr-un respect deosebit al poporului față de cei adormiți, pentru că pune accentul pe oferirea de milostenii pentru sufletele lor în special în aceste sâmbete ale Postului Mare, dar nu are nici un suport în tradiția și învățătura Bisericii.
Într-adevăr, sâmbăta este în esența sa ziua de pomenire a morților. Dar, dacă am accepta o astfel de superstiție pentru sâmbetele din Postul Mare, de ce nu am face-o pentru toate sâmbetele din an?!”, a explicat Părintele Andrei Atudori, potrivit wowbiz.ro.
În schimb, duminica nu se spală rufe și nu se fac alte treburi casnice, cum ar fi măturatul, cusutul sau munca în grădină. Duminica este o zi dedicată Domnului, iar credincioșii trebuie să se odihnească.