Life

Când nu e bine să speli rufe în februarie 2024. Sunt patru sărbători importante

Când nu trebuie să speli rufe în februarie 2024. Sunt patru sărbători importante în calendarul ortodox. Ce trebuie să știe credincioșii.
05.02.2024 | 20:16
Cand nu e bine sa speli rufe in februarie 2024 Sunt patru sarbatori importante
Când nu trebuie să speli rufe în februarie 2024. Sursa foto: Pixabay, Aradon/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Iată când nu trebuie să speli rufe în februarie 2024. În această lună sunt patru sărbători importante, în care nu se muncește. Toți credincioșii ar trebui să știe acest lucru.

Când nu trebuie să speli rufe în februarie 2024

Potrivit calendarului ortodox, în februarie sunt patru mari sărbători importante, în care nu este bine să faci treburi casnice. Una dintre ele a fost chiar în a doua zi a lunii, și anume Întâmpinarea Domnului, marcată cu cruce roșie.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe 2 februarie, de Ziua Ursului, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea, credincioșii nu trebuie să muncească și să facă treburi casnice. În acest fel, se vor feri de boli și necazuri.

Alte sărbători importante în februarie sunt Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, prăznuit pe 10 februarie, și Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, care se sărbătorește pe 24 februarie.

ADVERTISEMENT

În ultima zi din lună, pe 29 februarie, se sărbătorește Sfântul Cuvios Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea. Aceste trei sărbători sunt marcate cu cruce neagră în calendar.

În aceste zile, credincioșii nu trebuie să spele rufe sau să facă alte treburi casnice. În schimb, aceștia trebuie să meargă la biserică pentru a se ruga pentru sănătate, dar și pentru binecuvântare.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru pe care îl fac credincioșii este să se roage pentru sufletele celor care au trecut în neființă, dar și să dea alimente de pomană. În zilele de duminică, credincioșii trebuie să se odihnească și să se roage, astfel că este interzis spălatul rufelor.

Sărbătorile marcate cu cruce roșie includ praznicele împărătești, sărbătorile Maicii Domnului, precum și pe cele ale sfinților importanți. În calendar, aceste sărbători sunt marcate cu o cruce, care e încadrată de paranteze sau de un cerc.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sărbătorile sfinților cu priveghere și polileu sunt marcate în calendar cu cruce roșie sau neagră. Acestea apar alături de o singură paranteză. Crucea simplă indică sărbătorile sfinților fără priveghere și reprezintă un grad mai mic de solemnitate în desfășurarea slujbelor bisericești.

Mai există, totodată, și sărbătorile sfinților mai puțin însemnați, împărțite în două categorii, cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie. Aceste sărbători sunt marcate cu cruce neagră în calendar.

Motivul pentru care este interzis să speli rufe în anumite zile. Explicațiile unui preot

Există, în tradiția populară, o credință conform căreia este interzis să speli în zilele în care se dau pomeni pentru sufletele celor decedați. Părintele Andrei Atudori a spus că aceasta este o superstiție  care poate proveni din respectul credincioșilor pentru cei trecuți în neființă.

“Este o superstiție! E posibil ca ea să vină dintr-un respect deosebit al poporului față de cei adormiți, pentru că pune accentul pe oferirea de milostenii pentru sufletele lor în special în aceste sâmbete ale Postului Mare, dar nu are nici un suport în tradiția și învățătura Bisericii.

Într-adevăr, sâmbăta este în esența sa ziua de pomenire a morților. Dar, dacă am accepta o astfel de superstiție pentru sâmbetele din Postul Mare, de ce nu am face-o pentru toate sâmbetele din an?!”, a explicat Părintele Andrei Atudori, potrivit wowbiz.ro.

În schimb, duminica nu se spală rufe și nu se fac alte treburi casnice, cum ar fi măturatul, cusutul sau munca în grădină. Duminica este o zi dedicată Domnului, iar credincioșii trebuie să se odihnească.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă