News

Când pică anul acesta Paștele Blajinilor

29.04.2019 | 14:37
Cand pica anul acesta Pastele Blajinilor

În aceste zile, credincioșii marchează cum se cuvine Sfintele Paști, însă la doar o săptămână după Învierea Domnului, ne pregătim de o nouă sărbătoare importantă. Este vorba despre Paștele Blajinilor, care cinstește sufletele celor trecuți în neființă.

Când sărbătorim Paștele Blajinilor în 2019

Paștele Blajinilor are o răspândire mai largă în Moldova și Bucovina. Dacă în 2018 sărbătoarea cunoscută și sub numele de Lunea Morților sau Prohodul a fost cinstită în aprilie, anul acesta Învierea Domnului a picat ceva mai târziu decât de obicei, astfel că Paștele Blajinilor va fi luni, 6 mai.

În această zi plină de semnificații, cimitirele din întreaga țară se vor umple de oameni veniți la mormintele rudelor pentru a le cinsti memoria. Aceștia aprind lumânări și le oferă celor nevoiași diverse alimente de pomană, precum ouă roșii, cozonac și vin.

Credincioșii sărbătoresc Paștele Blajinilor pe 6 mai
Credincioșii sărbătoresc Paștele Blajinilor pe 6 mai

Tot ce trebuie să știi despre Paștele Blajinilor

Chiar dacă vorbim mai degrabă despre o datină străveche și nu despre o sărbătoare bisericească, această zi este marcată și în lăcașele de cult, unde se fac parastase închinate sufletelor celor care nu se mai află printre noi.

Este o tradiţie populară de care se ţine cont în câteva zone din ţară, printre care şi Bărăgan. Se merge la cimitir în dimineaţa zilei de Blajini, la mormintele părinţilor, rudelor cu pomeni. Preotul vine la morminte şi sfinţeşte aceste pomeni, care se împart, de obicei, copiilor, rudelor, prietenilor, dar, mai ales, oamenilor săraci. În niciun caz acest obicei nu este un pretext pentru chefuri sau mese copioase în cimitire. La biserică se fac parastase pentru cei adormiţi, având în vedere că în ultima perioadă nu s-au făcut aceste slujbe, ci doar au fost pomeniţi în cântările Învierii Domnului” , a explicat părintele Paul Tudorache pentru Adevărul.

Conform Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Ialomiţa, de Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor, credincioşii depun ofrande pe morminte, îi plâng pe cei trecuți în neființă, dau de pomană, se întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau în câmp, la iarbă verde.

Prin aceste ritualuri oamenii îşi imaginau că pot petrece Paştele cu moşii şi strămoşii „aici“, prin venirea spiritelor morţilor când se deschid mormintele şi cerurile la Joimari” , au explicat specialiștii de la Muzeul Dunării de Jos din Călărași.

Această străveche tradiţie populară ne aduce aminte de sufletele celor plecaţi dintre noi, pentru care Biserica se roagă prin slujbele şi rânduielile sale” , a mai explicat părintele Paul Tudorache, în legătură cu semnificația Paștelui Blajinilor.