Life

Când pică, de fapt, Paştele în 2023. Ce scrie în calendarul ortodox

Când pică Paștele în 2023, potrivit calendarului ortodox. Va fi sărbătorit mai devreme decât în 2022 și la o săptămână după cel Catolic.
10.12.2022 | 09:03
Cand pica de fapt Pastele in 2023 Ce scrie in calendarul ortodox
Când pică Paștele în 2023. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În 2023, Paștele va pica mai devreme decât a fost anul acesta. Va fi sărbătorit cu o săptămână mai târziu decât Paștele Catolic.

Când pică Paștele Ortodox în 2023

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă atât la ortodocși, cât și la catolici. Aceasta se calculează după o regulă care a fost stabilită în anul 325, la Sinodul Ecumenic de la Niceea.

ADVERTISEMENT

Astfel, data Paștelui este “prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară”.

În cazul în care această duminică se suprapune cu Paștele iudeilor (14 Nisan – a șaptea lună a anului ecleziastic și prima lună a anului civil în calendarul ebraic), atunci sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

ADVERTISEMENT

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian. Biserica Ortodoxă ține cont de același eveniment astronomic, dar în funcție de calendarul iulian.

Având în vedere acest calcul, Paștele Ortodox nu poate fi sărbătorit mai devreme de 4 aprilie, iar cel Catolic mai devreme de 22 martie.

ADVERTISEMENT

Există ani în care sărbătorile pascale pică în aceeași zi, o dată la câțiva ani. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2017, atunci când Paștele a picat pe 16 aprilie atât la ortodocși, cât și la catolici.

În schimb, în alți ani, Paștele pică chiar și la aproape o lună distanță, așa cum s-a întâmplat în 2021. Paștele Catolic a picat atunci pe 4 aprilie, iar cel Ortodox pe 2 mai.

ADVERTISEMENT

În 2023, Paștele Ortodox va pica la o săptămână distanță de Paștele Catolic, la fel ca anul acesta.

Anul viitor, Paștele Ortodox pică mai devreme, mai exact pe 16 aprilie. Catolicii vor sărbători Paștele pe 9 aprilie 2023. Astfel, Postul Paștelui va începe pe 27 februarie și se va termina pe 15 aprilie 2023.

Românii vor avea liber în prima și a doua zi de Paști, dar și în Vinerea Mare.

În 2024, Paștele Catolic și cel Ortodox vor pica la mai bine de o lună distanță, pe 31 martie, respectiv pe 5 mai. Cele două se vor sărbători în același timp în 2025, atunci când pică pe 20 aprilie, dar și în 2028, pe 16 aprilie.

ADVERTISEMENT