News

Când pică Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare după Paște

03.06.2019 | 09:30
Cand pica Inaltarea Domnului cea mai importanta sarbatoare dupa Paste
Înălțarea Domnului la Ceruri are loc în acest an pe 6 iunie, la 40 de zile după Paște Sursa foto: jurnaluldebuzau.ro

Înălțarea Domnului este o sărbătoare importantă a creștinilor și are loc la 40 de zile după Paște. Înălțarea amintește ziua în care Mântuitorul Isus Hristos s-a înălțat la Ceruri de pe Muntele Măslinilor, iar martori la această minune au fost Apostolii și cei doi Îngeri. Locul lui Isus este mai presus de îngeri și sfinți. 

Pe ce dată sărbătoresc creștinii Înălţarea Domnului

Înălţarea Domnului are loc în fiecare an la 40 de zile după sărbătorile pascale. Și cum anul acesta Paștele a fost sărbătorit de românii creștini ortodoxi în ziua de 28 aprilie, Înălțarea va avea loc pe 6 iunie. Aceasta este ziua în care Mântuitorul Isus Hristos s-a înălțat la Ceruri și șade de-a dreapta Tatălui, ”la dreapta Sa în ceruri, deasupra oricărui principat şi oricărei puteri, stăpâniri şi domnii şi deasupra oricărui nume rostit nu numai în lumea aceasta, ci şi în aceea care va veni” (Efeseni 1,20-21).

Înălțarea Domnului este una dintre sărbătorile cu dată schimbătoare din calendarul creștin ortodox. Înălțarea Domnului va fi prăznuită pe 6 iunie, iar salutul pe care creștinii îl schimbau la Paște ,,Hristos a Înviat”, iar interlocutorul răspundea cu ,,Adevărat a înviat”, va fi cum,,Hristos S-a Înălţat”, iar răspunsul este ,,Adevărat S-a Înălțat.” În această zi specială creștinii merg la Biserică unde ascultă slujba în care sunt pomeniți eroii neamului. În plus, creștinii împart pacea celor adormiți pentru vecie și se roagă pentru sufletele celor plecați dintre noi, se fac pomeni, iar mormintele se împodobesc cu flori, ramuri de paltin și frunze.

Isus a fost trimit de Tatăl în lume unde a stat timp de 40 de zile pe pământ în chip de om și după ce l-a învins pe diavol s-a ridicat la Ceruri. Înălţarea lui Isus a fost răsplata pentru smerenia Sa. El a ales să fie om deși era Dumnezeu. A ales să fie slujitor și a ascultat de Dumnezeu chiar și în clipa în care a fost răstignit pe Cruce. El ca nimeni altul a meritat să fie ridicat la înălțimile cerurilor pentru că a știut ce înseamnă umilința, calea care duce la înălțare.

Așa arată calendarul creștin ortodox 2019. Înălțarea Domnului cade pe 6 iunie
Anul acesta, Înălțarea Domnului cade pe data de 6 iunie. Creștinii se vor saluta cu ,,Hristos S-a Înălțat!, iar interlocutorul va răspunde ,,Adevărat S-a Înălțat.”
Sursa foto: zpn.ro

Superstiții și tradiții în ziua de Înălțare

Credința populară mai numește Înălțarea Domnului, Ispas sau Paștele Cailor. Ispas este un personaj mitic care se pare că, a asistat la Înălțarea Domnului la Ceruri și totodată, la ridicarea sufletele celor morți la Domnul. “Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, spun specialiştii în etnografie şi folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile pe care românii le păstrează pentru această sărbătoare: 

  • tradiția spune că, cine moare în această zi va ajunge în Cer
  • este ultima zi din an în care se mai roșesc ouă
  • creștinii poartă flori de nuc la brău așa cum a avut și Hristos când s-a înălțat
  • se bat vitele cu leuștean ca să se îngrașe
  • țăranii taie păr din cozile vitelor și le îngroapă într-un furnicar. ,,Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici suntî n acest furnicar!”
  • ce se seamnă în această zi, nu crește
  • se împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele celor morți. Credința spune că în această zi și sufletele celor adormiți se înalță la cer și trebuie să aibă merinde la drum
  • femeile împart lapte dulce fiert cu pasat și cui impart trebuie să le mai dai și o mătură din nuiele adunate de pe câmp
  • nucul, alunul, paltinul ți leușteanul au puteri tămăduitoare, dacă creștinii le culeg în ziua marelui praznic

Ce NU ai voie să faci în ziua marelui praznic

  • nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură
  • niciun obiect din casă nu se înstrăinează
  • nu se împreumută bani
  • nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie
  • nici sarea nu se dă din casă pentru că, vacinile nu vor avea smântănă