Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox și este prăznuită la sfârșitul lunii februarie.
Această sărbătoare marchează începutul Sâmbetelor Morților, care se încheie în Săptămâna Mare, după care urmează Sfintele Paști.
În această zi, creștinii dau de pomană și respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru sufletele celor decedați.
Anul acesta, Moșii de Iarnă pică pe 26 februarie 2022. Ziua este denumită și Sâmbăta Morților în calendarul ortodox.
Aceasta dată este chiar înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, care se sărbătorește pe 27 februarie 2022.
Moșii de Iarnă reprezintă o rânduială a Bisericii Ortodoxe și este făcută pentru a-i pomeni pe cei decedați. Conform ritualului, în fiecare biserică trebuie să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.
În Sâmbăta Morților se spun rugăciunile înălțate de către cei vii pentru odihna veșnică a celor trecuți în neființă și pentru iertarea păcatelor lor.
În afară de Moșii de Iarnă, mai sunt și alte zile dedicate pomenirii celor decedați. Acestea sunt tot sâmbete, după cum urmează: Moșii de Primăvară (sâmbăta din preajma Mucenicilor), Moșii de Vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor) și Moșii de Toamnă (prima sâmbătă din luna noiembrie).
La biserică se duc colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări, pentru ca acestea să fie slujite de către preoți. În afară de bucatele alese, se împart și blide, vase noi cu mâncare.
În funcție de posibilități, pentru pomenirea morților se mai pot duce pachete cu plăcinte, carne, sarmale, mere și alte fructe.
Moșii de Iarnă mai poartă și numele de Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor, pentru să se pot da de pomană și piftii. Se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, trebuie să le arunci a doua zi. În caz contrar, vor veni frigurile în timpul verii.
Credincioșii care fac pomeniri în ziua Moșilor de Iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineață, la Sfânta Liturghie. După această slujbă se oficiază și parastasul.
Familia trebuie să meargă apoi la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puțin două lumânări.
Obiceiurile pot fi diferite în funcție de zonă. De exemplu, în Muntenia se pune un bănuț lângă colivă la pomeni. Bănuțul trebuie să fie dat celui mai sărac om din sat pentru ca cel care i l-a dat să aibă spor. Și cel care l-a primit va avea spor.
Nu se fac nunți de Moșii de Iarnă. Odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase sunt interzise. Se mai pot oficia abia după a doua duminică după Paște, care se numește Duminica Tomii.
În Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se spală. Conform credinței populare, femeile care nu respectă această interdicție sunt pedepsite să tremure ca piftia și să “li se întoarcă pomana” pe care au dat-o.
“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin!”