Life

Când pică Moşii de Iarnă în 2022. Ce se face pentru sufletelor celor decedaţi

Când pică Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților în 2022. Credincioșii trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru sufletele celor care au trecut în neființă.
10.02.2022 | 15:55
Cand pica Mosii de Iarna in 2022 Ce se face pentru sufletelor celor decedati
Când pică Moşii de Iarnă în 2022. Sursa foto: ziarulunirea.ro
ADVERTISEMENT

Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox și este prăznuită la sfârșitul lunii februarie.

Această sărbătoare marchează începutul Sâmbetelor Morților, care se încheie în Săptămâna Mare, după care urmează Sfintele Paști.

ADVERTISEMENT

În această zi, creștinii dau de pomană și respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru sufletele celor decedați.

Când pică Moșii de Iarnă în 2022. Ce se dă de pomană

Anul acesta, Moșii de Iarnă pică pe 26 februarie 2022. Ziua este denumită și Sâmbăta Morților în calendarul ortodox. 

ADVERTISEMENT

Aceasta dată este chiar înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, care se sărbătorește pe 27 februarie 2022.

Moșii de Iarnă reprezintă o rânduială a Bisericii Ortodoxe și este făcută pentru a-i pomeni pe cei decedați. Conform ritualului, în fiecare biserică trebuie să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.

ADVERTISEMENT

În Sâmbăta Morților se spun rugăciunile înălțate de către cei vii pentru odihna veșnică a celor trecuți în neființă și pentru iertarea păcatelor lor.

În afară de Moșii de Iarnă, mai sunt și alte zile dedicate pomenirii celor decedați. Acestea sunt tot sâmbete, după cum urmează: Moșii de Primăvară (sâmbăta din preajma Mucenicilor), Moșii de Vară (sâmbăta dinaintea Rusaliilor) și Moșii de Toamnă (prima sâmbătă din luna noiembrie).

ADVERTISEMENT

La biserică se duc colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări, pentru ca acestea să fie slujite de către preoți. În afară de bucatele alese, se împart și blide, vase noi cu mâncare.

În funcție de posibilități, pentru pomenirea morților se mai pot duce pachete cu plăcinte, carne, sarmale, mere și alte fructe.

Moșii de Iarnă mai poartă și numele de Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor, pentru să se pot da de pomană și piftii. Se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, trebuie să le arunci a doua zi. În caz contrar, vor veni frigurile în timpul verii.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de Iarnă

Credincioșii care fac pomeniri în ziua Moșilor de Iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineață, la Sfânta Liturghie. După această slujbă se oficiază și parastasul.

Familia trebuie să meargă apoi la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puțin două lumânări.

Obiceiurile pot fi diferite în funcție de zonă. De exemplu, în Muntenia se pune un bănuț lângă colivă la pomeni. Bănuțul trebuie să fie dat celui mai sărac om din sat pentru ca cel care i l-a dat să aibă spor. Și cel care l-a primit va avea spor.

Nu se fac nunți de Moșii de Iarnă. Odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase sunt interzise. Se mai pot oficia abia după a doua duminică după Paște, care se numește Duminica Tomii.

În Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se spală. Conform credinței populare, femeile care nu respectă această interdicție sunt pedepsite să tremure ca piftia și să “li se întoarcă pomana” pe care au dat-o.

Cea mai puternică rugăciune care se rostește în Sâmbăta Morților

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin!”

ADVERTISEMENT