Life

Când pică Moșii de toamnă în 2021. Ce trebuie să faci pentru sufletele celor decedați

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților, așa cum mai este cunoscută, pică în acest an pe data de 30 octombrie. Este una dintre cele mai importante sărbători înainte de a începe Postul Crăciunului.
15.10.2021 | 16:59
Cand pica Mosii de toamna in 2021 Ce trebuie sa faci pentru sufletele celor decedati
ADVERTISEMENT

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini. În acest an pică pe data de 30 octombrie. În această zi este bine să mergem la biserică.

Pentru că sunt pomeniți cei morți trebuie preparată neapărat colivă. Pe lângă aceasta se dau de pomană și alte alimente.

ADVERTISEMENT

De Sâmbăta Morților sunt legate o mulțime de tradiții. Se spune că în această zi nu este bine să se meargă în vizită.

Când pică Moșii de toamnă în 2021

Această sărbătoare este prăznuită de regulă în prima sâmbătă din luna noiembrie. Anul acesta a fost mutată pe data de 30 octombrie. În această zi creștinii se roagă pentru sufletele celor morți.

ADVERTISEMENT

Mereu sărbătoarea are loc sâmbăta. Și asta pentru că este ziua în care Iisus a stat cu trupul în pământ și cu sufletul în iad pentru a-i elibera pe drepții adormiți. În plus, sâmbătă spre duminică este ziua învierii Mântuitorului.

Cuvântul moș vine de la strămoși, și se referă la persoanele decedate. Același apelativ este folosit pentru mai multe sărbători în care sunt prăznuiți cei care au murit. Moșii de primăvară, Moșii de vară și Moșii de iarnă. 

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci pentru sufletele celor decedați

În această zi sfântă creștinii merg la biserică pentru a sfinți alimente pe care apoi le vor da de pomană. Pentru că este o zi în care sunt amintiți morții nu trebuie să lipsească coliva. Boabele de grâu reprezintă trupurile celor trecuți în neființă. Pe aceasta se face o cruce și se ornează cu bomboane (acestea semnifică frumusețea faptelor bune făcute de cei pomeniți).

De asemenea, în această zi se curăță mormintele. Se pun flori și cel puțin două lumânări. Potrivit tradiției lumânările trebuie aprinse pentru a încălzi sufletele celor morți.

ADVERTISEMENT

În unele zone gospodarii fac mese de pomenire la care sunt chemate rudele, vecinii și oamenii săraci.

Ce alimente trebuie împărțite

Fiind o zi în care se prăznuiesc morții trebuie neapărat împărțită colivă. La biserică se duc și o sticlă de vin, colaci și alte bucate.

Se dă de pomană și un aliment specific zonei, iar din pachet nu trebuie să lipsească friptura de porc. De asemenea se pot împărți dulciuri, fructe, brânzeturi, orice fel de carne și mâncare gătită. Se mai împarte câte un colac, un prosop și o lumânare.

În această zi se spune că nu este bine să faci vizite.

Cea mai puternică rugăciune

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”.

ADVERTISEMENT