Life

Când pică Moșii de Vară în 2024. Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Ce trebuie să dai de pomană

Când pică Moșii de Vară în 2024 și ce tradiții și obiceiuri se respectă. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta Morților.
24.05.2024 | 15:07
Cand pica Mosii de Vara in 2024 Traditii si obiceiuri in Sambata Mortilor Ce trebuie sa dai de pomana
Când pică Moșii de Vară în 2024. Sursa foto: Doxologia/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Moșii de Vară 2024. Când pică anul acesta Sâmbăta Morților și care sunt tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii trebuie să le respecte. Creștinii trebuie să dea de pomană pentru sufletele celor decedați.

Când pică Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților în 2024. Ce se dă de pomană

Sărbătoarea Rusaliilor, care au loc la 50 de zile de la Paște, este precedată de Moșii de Vară. Sâmbăta Morților, așa cum se mai numește, este o zi foarte importantă pentru credincioși.

ADVERTISEMENT

În această zi, rudele fac rugăciuni pentru sufletele celor dragi, trecuți la cele veșnice, și împart diferite alimente. Anul acesta, Rusaliile pică pe 23 iunie, astfel că Moșii de Vară vor fi cu o zi înainte, pe 22 iunie.

Creștinii obișnuiesc, de Sâmbăta Morților, să meargă la biserică pentru a împărți alimente pentru sufletul celor decedați. Există trei sâmbete care sunt destinate pomenirii celor adormiți, conform calendarului ortodox.

ADVERTISEMENT

Conform tradiției, începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Rusalii, cerul, Raiul și Iadul sunt deschise, perioadă în care sufletele celor morți au călătorit prin locurile în care au trăit. Acestea sunt triste acum, pentru că trebuie să se întoarcă în lumea de dincolo și să plece de lângă cei dragi.

Cei care dau de pomană pentru sufletele morților trebuie să știe că e bine ca mâncarea să fie caldă. Se spune că mirosul bucatelor care sunt calde îi satură pe cei plecați de lângă noi.

ADVERTISEMENT

Tradițiile pot să difere în funcție de zonă. De exemplu, în mai multe localități din Muntenia, masa de pomană caldă mai are denumirea de “aburel” sau “aburi”. Pomana dată pentru sufletele celor decedați se pune, de obicei, în vase de lut noi.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție spune că mormintele celor dragi se împodobesc cu flori de Moșii de Vară. De asemenea, în această zi nu trebuie aruncat gunoiul, nu se mătură și nu se spală. Mizeria aruncată poate înfuria spiritele, conform credinței populare.

În plus, se spune că femeile care respectă Moșii de Vară nu vor îmbătrâni repede, iar sufletul lor va rămâne mereu tânăr. Acestea pregătesc bucate alese, dar și căni cu apă, vin sau lapte, împodobite cu cireșe. De aici vine și numele de “Moșii cireșelor”, notează gandul.ro.

Ce alte tradiții trebuie respectate în Sâmbăta Morților

Femeile nu trebuie să muncească în această zi. Se spune că cele care nu respectă tradiția se vor alege cu mâinile amorțite și nu vor mai avea spor la muncă.

În zilele de dinainte de Moșii de Vară, se spune că sufletele adormite se deșteaptă și merg către Valea cu Dor. Acolo găsesc tot ce li s-a dat de pomană în timpul anului. Cei care nu găsesc nimic iau țărâna și vor reveni dezamăgiți acolo de unde au plecat.

La biserică se aduc frunze de nuc și ramuri de tei. Acestea trebuie binecuvântate de către preoți, după care se pun la icoană pentru ca gospodăria să fie protejată de necazuri și boli.

În anumite zone, se folosesc flori de tei pe post de remediu împotriva surzeniei. Ca să scapi de problemele provoxate de furtuni și de ploi, poți arunca în curte, din pragul casei, o crenguță de flori de tei care a fost sfințită la biserică chiar în ziua Moșilor de Vară.

Tags: