Life

Când pică Paștele anul ăsta la ortodocși și catolici. Surpriză mare în calendar

13.02.2021 | 18:55
Cand pica Pastele anul asta la ortodocsi si catolici Surpriza mare in calendar
Când pică Paștele anul ăsta la ortodocși și catolici. Surpriză mare în calendar. Sursa foto: ortodox.md
ADVERTISEMENT

Anul acesta, creștinii au parte de o surpriză mare în calendar, pentru că perioada dintre Paștele Ortodox și cel Catolic este una destul de mare, spre deosebire de anul trecut. 

De data aceasta, ortodocșii și catolicii vor sărbători Învierea Domnului în luni diferite. În urmă cu patru ani, Paștele a picat în aceeași zi în ambele calendare creștine, respectiv pe 16 aprilie.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, data Paștelui Ortodox este la o lună distanță de Paștele Catolic și nu la o săptămână, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori.

Când pică Paștele anul ăsta la ortodocși și catolici. Surpriză mare în calendar

Calendarul creștin vine cu o mare surpriză anul acesta. Paștele Ortodox va fi sărbătorit cu o lună mai târziu decât cel Catolic, respectiv 2 mai. Paștele Catolic este pe data de 4 aprilie.

ADVERTISEMENT

Paște este o sărbătoare cu o dată care este variabilă, fiind diferită în fiecare an. O dată la câțiva ani, Paștele Ortosox pică n aceeași zi cu Paștele Catolic. În 2001, 2004, 2007, 2010, 2011, 2014 li 2017, Paștele a fost sărbătorit în aceeași zi atât la ortodocși, cât și la catolici. Abia în 2025 va mai avea loc acest fenomen.

În jurul Paștelui sunt fixate și alte sărbători, cum ar fi Înălțarea Domnului și Rusaliile, a căror dată depinde de Învierea Domnului. Calculul pentru Paște a fost stabilit din anul 325 î.e.n. la Sindomul Ecumenic de la Niceea.

ADVERTISEMENT

În fiecare an, Paștele Ortodox este sărbătorit în duminica imediat următoare Lunii Pline de după echinocțiul de primăvară (21 martie). Dacă duminica se suprapune cu Paștele evreiesc, ce are loc pe 14 Nisan (calendarul ebraic: a șaptea lună a anului ecleziastic și prima lună a anului civil), Paștele Ortodox va fi mutat duminica următoare.

Decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși este dat de utilizarea a două calendare diferite atunci când se raportează la echinicțiul de primăvară. În timp ce Biserica Catolică utilizează calendarul gregorian, Biserica Ortodoxă se raportează la calendarul iulian, pe stil vechi.

ADVERTISEMENT

Când au românii zile libere de Paște

În Calendarul ortodox 2021, Postul Paștelui începe de pe 15 martie și se termină pe 1 mai. Postul Sfintelor Paști este cel mai lung și cel mai dificil dintre toate posturile întrucât durează 40 de zile, motiv pentru care este supranumit Postul Mare. Postul Paștelui în Calendarul catolic începe pe 17 februarie și se termină pe 3 aprilie.

Paștele Ortodox din 2021 aduce următoarele zile libere legale pentru români:

  • Vineri, 30 aprilie – Vinerea Mare;
  • Duminică, 2 mai – Paștele Ortodox;
  • Luni, 3 mai – a dou zi de Paște Ortodox.
ADVERTISEMENT
Tags: