Life

Când pică postul Sfinților Petru și Pavel în 2021. Cât durează anul acesta, conform calendarului ortodox

Postul Sfinților Petru și Pavel este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea celor doi Apostoli și a obiceiului acestora de a posti. Când pică anul acesta și cât durează?
15.06.2021 | 10:00
Cand pica postul Sfintilor Petru si Pavel in 2021 Cat dureaza anul acesta conform calendarului ortodox
Când pică postul Sfinților Petru și Pavel în 2021. Cât durează anul acesta, conform calendarului ortodox. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Postul Sfinților Petru și Pavel sau postul Sâmpetru este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea celor doi Apostoli și a obiceiului acestora de a posti, fiind unul dintre cele mai importante.

Anul acesta, postul are o durată de șapte zile. Sărbătorile Pascale au picat după data de 1 mai, astfel că postul Sfinților Petru și Pavel se calculează în funcție de această dată.

ADVERTISEMENT

Când pică postul Sfinților Petru și Pavel și ce durată are

Postul Sfinților Petru și Pavel (Sâmpetru) are o dată schimbătoare și se calculează ținând cont de data Paștelui. În general, postul începe lunea dupa Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii.

Anul acesta, lucrurile stau diferit, pentru că Paștele a picat după 1 mai, mai exact pe 2 mai. Astfel, Duminica Tuturor Sfinților pică după 29 iunie, ziua în care sunt Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

ADVERTISEMENT

În 2021, postul Sfinților Petru și Pavel începe pe 22 iunie și are o durată de șapte zile, până pe 29 iunie,potrivit creștinortodox.ro.

În zilele de sâmbătă și duminică din acest post este dezlegare la pește. Și data de 24 iunie le permite creștinilor să consume pește, atunci când este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, dacă în zilele de luni, marți și joi se sărbătorește un sfânt cu cruce neagră în calendarul ortodox, și atunci va fi dezlegare la pește.

În cazul în care o astfel de sărbătoare pică miercuri sau vineri, credioncioșii pot consuma ulei și vin. Dacă Sfinții Petru și Pavel pică miercurea sau vinerea va fi dezlegare la pește, vin și ulei.

ADVERTISEMENT

Semnificația Postului Sfinților Petru și Pavel

Postul Sfinților Petru și Pavel se ține pentru a cinsti darurile Sfântului Duh, care s-a pogorât peste cei doi Apostoli la Cincizecime. Poate dura de la 8 până la 42 de zile, potrivit sursei citate anterior.

Înainte să devină ucenic al lui Hristos, Sfântul Petru purta numele de Simon și venea din orașul Betsaida Galileii, în nordul Țării Sfinte. Petru era pescar, la fel ca Andrei, fratele său.

Cei doi au fost ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul, iar Petru a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia și Roma.

Înainte de convertirea de pe drumul Damascului, Sfântul Pavel se numea Saul și a predicat Evanghelia evreilor și păgânilor. Este considerat cel mai important teolog al Bisericii din toate timpurile.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt considerați ocrotitorii celor care se află în închisoare întrucât ei înțeleg greșelile în fața lui Dumnezeu. Înainte de a lua drumul credinței creștine, Petru s-a lepădat de Hristos și Pavel i-a prigonit pe creștini.

De ce este important acest post și ce alimente poți consuma

Postul reprezintă abținerea de la alimente de proveniență animală și are ca rol curățarea organismului și a spiritului. Totodată, postul îndeamnă la cumpătare și consolidează legătura cu Dumnezeu, fiind un excercițiu de voință.

Iisus Hristos, înainte de a vesti Evanghelia, a mers în pustiu și a ținut post timp de 40 de zile și 40 de nopți. După aceea a început să vestească sosirea împărăției lui Dumnezeu.

În post se pot consuma legume detoate felurile, de la e la năut, linte, fasole, mazăre, cartofi, porumb, ceapă, morcovi, ardei gras, vinete, dovlecei, roșii, castraveți, păstăi de fasole, avocado, țelină, păstârnac și multe altele, scrie libertatea.ro.

Se pot consuma și nuci, migdale, alune de pădure, fistic, caju sau arahide. Acestea conțin grăsimi benefice pentru organism, dar și vitamine și fibre.

Și semințele sunt potrivite pentru perioada postului, având un conținut bogat de Omega 3 și proteine. Cerealele și fructele uscate sunt și ele recomandate în post.

Fructele și legumele, mai ales cele de sezon, nu ar trebui să lipsească de la masa ta atunci când ții post. Poți face mai multe salate, mai ales cu spanac, varză, valeriană, năsturel, rucola sau salată iceberg.

Condimentele și ierburile aromatice sunt permise în post, la fel și uleiurile. Sunt multe combinații de alimente pe care le poți încerca, dar e bine să nu exagerezi cu mâncatul.

ADVERTISEMENT