News

Când pică Rusaliile în 2019. Ce zile libere urmează pentru români

05.05.2019 | 16:56
De Rusalii, românii duc ramuri de tei sau nuc la biserică. Sursa foto: hepta.ro

Următoarea mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși din România, după Paște și Înălțarea Domnului (30 mai) este cea a Rusaliilor. În 2019, Rusaliile se vor sărbători duminică, 16 iunie. Această sărbătoarea amintește despre momentul pogorârii Duhului Sfânt asupra credincioșilor sub limbi de foc.

Când pică Rusaliile în 2019: 2 zile libere pentru români

Românii vor avea două zile libere de Rusalii, în 2019: duminica, 16 iunie și lunea, 17 iunie. Rusaliile se mai numeau, în latina populară, Paștele Trandafirilor. De Rusalii, credincioșii merg la biserică cu frunze de nuc și de tei, care simbolizează limbile de foc pogorâte asupra celor care au început să cunoască învățătura Mântuitorului și au vorbit limbi străine, brusc.

Frunzele și ramurile de tei sau nuc sunt binecuvântate, întămâiate și oferite înapoi credincioșilor, acest moment simbolizând preluarea învățăturii creștine, căci este un fel de naștere a Bisericii creștine. Ramurile care sunt sfințite de preoți se folosesc apoi pentru împodobirea caselor, a gardurilor, a celor obștești.

Românii vor avea liber pe 16 și 17 iunie 2019. Sursa foto: hepta.ro

Rolul ramurilor care se duc la biserică pe 16 iunie

Aceste ramuri, zice-se, alungă spiritele rele și îl lasă pe Dumnezeu să pătrundă în sufletele și locuințele tuturor oamenilor. Există unele regiuni în care credincioșii nu se limitează doar la nuc și tei, ci merg la biserică și cu frunze de leuștean, de pelin sau chiar cu căței de usturoi pentru a fi sfnțiți.

După Rusalii, românii vor mai avea libere cu ocazia următoarelor sărbători religioase: 15 august – Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie – Sfântul Andrei, creștinătorul românilor, 25 și 26 decembrie – Crăciunul (Nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos). Liber vor avea și de 1 Decembrie, Ziua Națională, însă aceasta nu e o sărbătoare creștină.

Iată și o rugăciune făcătoare de minuni care se rostește în ziua Rusaliilor: ”Preacurate, neîntinate, Cel ce eşti fără de început, nevăzut, necuprins, de nepătruns cu mintea, neschimbat, neîntrecut, nemăsurat şi fără de răutate, Doamne; Care singur ai nemurire, Cel ce locuieşti întru lumina cea neapropiată, Cel ce ai făcut cerul şi pământul, marea şi toate cele zidite într-însele.

Care mai înainte de cerere plineşti tuturor cererile; Ţie ne rugăm şi pe Tine Te chemăm, Stăpâne, Iubitorule de oameni, Tatăl Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos, Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire s-a coborât din ceruri, şi s-a întrupat din Spiritul Sfânt şi din Maria cea pururea Fecioară şi mărită Maica lui Dumnezeu;

Care, mai întâi în cuvinte învăţând, iar mai pe urmă şi cu fapte arătând, când a răbdat patima Sa cea mântuitoare, ne-a învăţat pe noi, umiliţii şi păcătoşii şi nevrednicii robii Tăi, să aducem Ţie rugăciuni, cu capetele şi cu genunchii plecaţi, pentru păcatele noastre şi pentru neştiinţele poporului”