Life

Când pică Rusaliile în 2020. Surpriză în calendarul creștin ortodox

19.05.2020 | 13:36
Cand pica Rusaliile in 2020 Surpriza in calendarul crestin ortodox
Când pică Rusaliile în 2020. Sursa foto: catholic.com
ADVERTISEMENT

Mulți români se întreabă când pică Rusaliile în 2020, următoarea mare sărbătoare după Învierea Domnului. După cum se știe, Rusaliile, adică Pogorârea Duhului Sfânt, se celebrează la 50 de zile de la Înviere.

Când pică Rusaliile în 2020. Câte zile au mai rămas până la sărbătoare

Conform calendarului creștin ortodox, anul ăsta Rusaliile pică pe 7 iunie, într-o zi de duminică, iar Înălțarea Domnului Iisus Hristos la Ceruri are loc pe 28 mai, joia, la 40 de zile de la Înviere.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante zile în calendarul creștin ortodox până la Rusalii:

  • Joi, 21 mai: Sfinții Împărați Constantin și Elena;
  • Luni, 25 mai: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
  • Joi, 28 mai: Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor;
  • Marți, 2 iunie: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava;
  • Sâmbătă, 6 iunie: Moșii de vară – sâmbăta morților;
  • Duminică, 7 iunie: Rusaliile.

Acum că am aflat când pică Rusaliile, e bine să precizăm și importanța uriașă a acestei sărbători pentru creștinii din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Momentul la care sărbătoarea face referire se regăsește în Biblie. Dumnezeu trimite Duhul Sfânt asupra ucenicilor săi, care încep să vorbească astfel toate limbile pământului. Duminica Rusaliilor se mai numește și Duminica Cincizecimii căci faptele relatate în Biblie au avut loc la cincizeci de zile de la Înviere.

În ziua pogorârii Duhului Sfânt a apărut prima comunitate autentică de creștini

Se spune că apostolii au început să grăiască în limbi pe care nu le-au mai cunoscut până atunci, odată cu aprinderea limbilor de foc deasupra capetelor lor.

ADVERTISEMENT

Trimiterea Duhului Sfânt fusese deja vestită de Mântuitor, înainte de moartea și Învierea Sa, după cum se arată în sfintele și tainicele scripturi: „Sar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care Tatăl Îl va trimite întru numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte de toate cele ce v-am spus Eu” ( Ioan 14.26).

Coborârea Duhului Sfânt asupra apostolilor are ca simbol înțelepțirea acestora, căci aceștia nu doar că au știut alte limbi, ci au văzut totul cu alți ochi, cu mai multă înțelepciune, cu mai multă profunzime.

ADVERTISEMENT

După pogorârea Sfântului Duh ucenicii lui Iisus Hristo au cutreierat lumea și au săvârșit cele mai mari minuni, multe dintre ele fiind trecute în Faptele Apostolilor, în paginile din Biblie.

Practic, în ziua Rusaliilor s-a creat prima comunitate creștină, prima mare comunitate a celor care credeau cu adevărat în Iisus Hristos.

 

 

ADVERTISEMENT