Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) arată când pot fi motivate absențele elevilor. A fost introdusă o modificare importantă.
Potrivit regulamentului publicat în Monitorul Oficial, motivarea absențelor poate fi făcută de cadrele didactice în ziua în care sunt înmânate actele justificative. Vorbim de adeverințele eliberate fie de medicul cabinetului școlar, fie de cel de familie sau de specialitate.
De asemenea, motivarea absențelor se face și în baza certificatului medical, a foii de externare ori scrisorii eliberată de unitatea medicală unde un școlar a fost internat. Elevii care au împlinit 18 ani pot prezenta actele justificative.
În cazul minorilor, părinții vor fi cei care vor aduce personal actele necesare pentru motivarea absențelor. Conform regulamentului, până la 40 absențe pot fi justificate, în cursul unui an școlar, fără a depăși 20% din numărul orelor la o disciplină, arată edupedu.ro.
„În limita a 40 de ore de curs pe an şcolar, fără a depăşi 20% din numărul orelor alocate unei discipline, absenţele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate învăţătorului/institutorului/profesorului pentru învăţământul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate în prealabil de motivare de către directorul unităţii de învăţământ”, se precizează în regulament.
O schimbare a apărut în cazul elevelor însărcinate ori a elevilor părinți. În cazul lor pot fi motivate mai multe absențe. Mai exact, până la 100 de ore de curs pe an școlar.
„(6) Prin excepție de la prevederile alin. (5), pentru elevele gravide și elevii părinți absențele pot fi motivate pentru un număr de ore de curs, în limita a 100 de ore de curs pe an şcolar, fără a depăşi 40% din numărul orelor alocate unei discipline.”
Educatorii, învățătorii și profesorii au obligația de a păstra actele respective, în unitatea școlară, pe parcursul anului școlar. Este important de menționat că adeverințele vor trebui prezentate de elevi sau părinți în maximum 7 zile calendaristice de la revenirea școlarului la clasă.
În caz contrar, absențele vor rămâne nemotivate. De altfel, conducerea școlii este nevoită să informeze serviciile de asistență socială în cazul în care există școlari care au absențe la cel puțin 75% din numărul de ore dintr-un an școlar.