Life

Când poți pleca de la magazin fără să plătești cumpărăturile. E cât se poate de legal și se aplică în toate supermarketurile din țară

Situația în care poți părăsi magazinul fără achitarea produselor achiziționate. Ce spune legea din România despre acest lucru.
03.06.2023 | 08:30
Cand poti pleca de la magazin fara sa platesti cumparaturile E cat se poate de legal si se aplica in toate supermarketurile din tara
Situația în care poți părăsi magazinul fără achitarea produselor achiziționate. Ce spune legea din România despre acest lucru. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Când poți pleca de la magazin fără să plătești cumpărăturile. E cât se poate de legal și se aplică în toate supermarketurile din țară. Când a intrat în vigoare această reglementare și ce pot face consumatorii în aceste condiții.

Situația în care poți părăsi magazinul fără achitarea produselor achiziționate. Ce spune legea din România despre acest lucru

Legea din România spune că există o singură situație în care poți părăsi magazinul fără achitarea produselor achiziționate. Acest lucru este valabil de la 1 martie 2015, prin intermediul Ordonanței Guvernului nr. 10/2015.

ADVERTISEMENT

În acest context legislația anunță că românii pot beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia dacă operatorii economicii refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal clientului.

„În cazul refuzului agentului economic de a emite și înmâna bon fiscal, cumpărătorul să poată să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzacție nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii.

ADVERTISEMENT

Așadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal”, se arată într-un comunicat emis de Guvernul condus de Victor Ponta la momentul respectiv, scrie avocatnet.ro.

Consumatorii mai au pe lângă acest drept și posibilitatea de a semnala autorităților situațiile în care magazinele românești nu emit bon fiscal. Clienții pot apela numărul Telverde 0800.800.085, care este gratuit și aparține Ministerului Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Serviciul este disponibil non-stop. Numărul de telefon trebuie să se regăsească în anunțul pe care comercianții sunt obligați să-l afișeze lângă casele de marcat. În felul acesta magazinele au rolul de a-i informa pe oameni cu privire la acest drept.

Când nu se aplică Ordonanța nr. 10/2015

În aceeași notă, consumatorii trebuie să știe că nu pot beneficia de această reglementare în cazul în care se defectează aparatele de marcat din supermarketuri. În acest caz, clienții trebuie să primească chitanțe sau facturi.

ADVERTISEMENT

Românii se bucură de acest drept de mai mulți ani, însă măsura introdusă în avantajul clienților ar putea să nu fie aplicabilă pentru că de obicei oamenii achită produsele achiziționate și abia apoi primesc bonul fiscal.

ADVERTISEMENT