News

Când poți să vezi Sateliții Starlink pe cerul României, în funcție de locul în care ești. Video

30.04.2020 | 19:11
Cand poti sa vezi Satelitii Starlink pe cerul Romaniei in functie de locul in care esti Video
ADVERTISEMENT

Joi seara, sateliții Starlink lansați de compania Space X deținută de omul de afaceri american Elon Musk vor putea fi observați pe cerul României cu ochiul liber, fără instrumente astronomice. Este vorba despre un așa-numit „tren” format din 60 de sateliți aliniați unul după altul , care, conform datelor furnizate de platforma Findstarlink, vor traversa țara noastră din direcția Nord-Vest către Est, începând cu ora 22:02.

UPDATE: După ce o repriză de ploaie le-a dat serioase bătăi de cap locuitorilor Capitalei, iată că cerul a început să se însenineze. Până la ora 22:00, toți norii se vor risipi, astfel că sateliții Starlink vor putea fi observați cu ochiul liber. Pentru a fi sigur că nu ratezi acest fenomen, intră pe james.darpinian.com.

ADVERTISEMENT

La ce oră poți vedea Sateliții Starlink, în funcție de locul în care te afli

Pentru o orientare mai ușoară, trebuie doar să privești cerul în direcția Carului Mare, potrivit traiectoriei calculate de James Darpinian, un inginer de la Google, care a dezvoltat la rândul său o platformă menită să urmărească traseul acestor sateliți și să ni-l prezinte în timp real. Astfel, printr-o simplă accesare a site-ului james.darpinian.com, poți afla ora la care vei observa sateliții Starlink în funcție de locație.

De asemenea, site-ul îți pune la dispoziție și opțiunea de a fi notificat cu puțin timp înainte ca aceștia să își facă apariția pe cerul nopții. Miliardarul Elon Musk încearcă astfel să ofere internet de calitate superioară pe întreg globul pământesc, într-o perioadă în care omenirea se confruntă cu una dintre cele mai mari amenințări din istoria sa.

ADVERTISEMENT

De ce este nevoie de o rețea de sute sau chiar mii de sateliți

Următoarele treceri vizibile ale sateliților Starlink vor avea loc vineri dimineață, la 5:08, vineri seară, la 21:05, sâmbătă dimineață, la 4:08, respectiv sâmbătă seară la 21:39 și 22:19 etc. Singura condiție pentru o bună observare este ca cerul să fie senin.

Compania fondată de Elon Musk a solicitat licenţe pentru a trimite în spațiu până la 42.000 de sateliţi, număr total ipotetic în momentul de față, cu intenția de a forma o rețea care să asigure accesul la Internet în condiții optime pe întreg Pământul.

ADVERTISEMENT

SpaceX a precizat că serviciul său va deveni operaţional în acest an pentru Canada şi nordul Statelor Unite, urmând ca restul lumii să fie acoperit după alte 22 de lansări. În cazul în care constelaţia se va materializa, compania va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, fie ei civili sau militari, estimați undeja în jurul a 2.100.

Starlink are nevoie de sute sau mii de sateliți din simplul motiv că rețeaua va fi pe o orbită joasă, spre diferență de sateliții de internet din prezent, care sunt la o altitudine mult mai mare. Altfel spus, aceștia acoperă o suprafață mai mică individual, ceea ce înseamnă că este nevoie de un număr cât mai mare pentru a asigura o conectivitate stabilă și rapidă, clienții fiind transferați în permanență de la un satelit la altul.

ADVERTISEMENT

Până anul viitor se estimează că SpaceX ar putea avea deja în orbită între 12 și 14 mii de sateliți pentru operarea acestor servicii. Există, însă și persoane care contestă serviciul Starlink, întrucât sateliții pot fi depistați pe cer din cauza luminii pe care o produc, interferând astfel cu operațiunile celor care lucrează în domeniul astrografiei.

În replică, Elon Musk susține că în viitor, orientarea panourilor fotovoltaice, care par să constituie sursa luminilor, vor fi îndreptate în altă direcție, pentru a nu mai reflecta lumina soarelui. Compania omului de afaceri american a obținut deja statutul de cel mai mare operator privat de sateliți din lume și își propune ca în lunile următoare să sporească semnificativ acest avans.

ADVERTISEMENT