News

Când s-a răspândit, de fapt, noul coronavirus la nivel mondial. Concluzia cercetătorilor

07.05.2020 | 08:41
Cand sa raspandit de fapt noul coronavirus la nivel mondial Concluzia cercetatorilor
ADVERTISEMENT

Când s-a răspândit noul coronavirus la nivel mondial? Aceasta este întrebarea la care oamenii de știință încearcă să ofere un răspuns cât mai aproape de realitate. Un studiu recent ne spune că finalul lui 2019 ar fi perioada extinderii virusului la nivel planetar.

Când s-a răspândit, de fapt, noul coronavirus la nivel mondial. Concluzia cercetătorilor

Tot mai multe studii sugerează faptul că extinderea COVID-19 la nivel global s-a produs de fapt în finalul anului trecut. Avem deja exemple cu persoane îmbolnăvite din decembrie 2019, dar și poziții ale unor medici în acest sens.

ADVERTISEMENT

Recent, geneticienii au analizat mostre prelevate de la peste 7.500 de persoane infectate cu noul coronavirus și au ajuns la concluzia că noul coronavirus s-a răspândit rapid în lume după ce a apărut în China, în perioada octombrie-decembrie 2019, transmite Reuters.

Oamenii de știință de la Institutului pentru genetică al University College din Londra au identificat aproape 200 de mutaţii genetice recurente ale noului cornavirus SARS-CoV-2, care arată modul în care acesta se adaptează la gazdele umane pe măsură ce se răspândeşte.

ADVERTISEMENT

”Estimările filogenetice susţin ideea că pandemia de COVID-2 a început undeva în perioada 6 octombrie -11 decembrie 2019, ceea ce corespunde cu momentul în care virusul a fost transmis la oameni”, anunță echipa de cercetători condusă în colaborare de Francois Balloux, într-un studiu publicat în jurnalul Infection, Genetics and Evolution.

Două tulpini de coronavirus, una mai agresivă, ar afecta planeta

Același medic Francois Balloux a mai spus că studiu Institutului din Londra a scos la iveală faptul că virusul a suferit şi suferă mutaţii, aşa cum se întâmplă în mod normal în cazul virusurilor, şi că o mare parte din diversitatea genetică globală a virusului care provoacă COVID-19 a fost identificată în toare ţările cele mai afectate de epidemie.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că SARS-CoV-2 s-a transmis pe scară largă la nivel mondial încă de la începutul epidemiei, a spus cercetătorul.

”Toate virusurile suferă mutaţii în mod natural. Mutaţiile în sine nu sunt un lucru rău şi nu este nimic care să sugereze că SARS-CoV-2 suferă mutaţii mai repede sau mai lent decât ar fi fost de aşteptat ”, a spus el.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oamenii de ştiinţă au mai constatat faptul că ar putea exista două tulpini ale noului coronavirus care să provoace infecţii, una dintre ele mai ”agresivă” decât cealaltă.

ADVERTISEMENT