News

Când s-ar putea deschide mall-urile? Ministrul Economiei a dat vestea aşteptată de toţi românii

01.06.2020 | 23:31
Cand sar putea deschide mallurile Ministrul Economiei a dat vestea asteptata de toti romanii
ADVERTISEMENT

Acum că am intrat în sfârșit într-o etapă de relaxare a restricțiilor impuse pentru stoparea răspândirii noului tip de coronavirus și s-au deschis terasele în aer liber, românii așteaptă cu nerăbdare următorul pas: redeschiderea mall-urilor, iar acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme decât a fost stabilit inițial.

Potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu, dacă bilanțul cazurilor de îmbolnăvire rămâne pe o pantă descendentă, iar epidemiologii vor da undă verde, marile centre comerciale ar urma să își reia activitatea chiar de la jumătatea acestei luni. Bineînțeles, cu condiția respectării tuturor măsurilor de distanțare socială.

ADVERTISEMENT

Ministrul Economiei anunță că mall-urile s-ar putea deschide după 15 iunie

Mâine, (n.r. marți) la ora 3, am o întânire cu reprezentanții mall-urilor. Mi s-ar părea normal că dacă relaxăm și lucrurile merg bine, să putem ca la finalul acestor 2 săptămâni, să deschidem magazinele. Vrem să aducem viața la normalitate mai repede”, a declarat oficialul la TVR, precizând că românii ar putea să nu mai fie nevoiți să stea 14 zile în izolare la întoarcerea de peste hotare.

Aș numi așa de o zonă a liberalizării de întoarcere în țară. Eu sunt oprimist că începând cu 15 iunie nu va mai fi nevoie de această intrare în izolare, după ce revii în țară.

ADVERTISEMENT

Vrem să relaxăm și mai mult măsurile. Nu vorbesc doar de Bulgaria și Grecia, ci și de țările care au o incidență a cazurilor mică”, a mai spus Virgil Popescu.

Raed Arafat susține că deschiderea mall-urilor ar implica un risc mult prea mare

Chiar dacă o relaxare a restricțiilor este binevenită după lunile petrecute în izolare la domiciliu, ea trebuie să se facă treptat, în funcție de recomandările epidemiologilor, susține Raed Arafat. Totodată, șeful DSU atrage atenția că redeschiderea mall-urilor ar putea fi o măsură riscantă în contextul epidemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Problema este că centrele comerciale sunt de regulă loc de plimbare, mai ales a copiilor, tinerilor, toți merg la mall. E adevărat că cinematografe acum este exclus să ai, food court-ul unde se merge lumea să mănânce, acolo ai multă lume, rând, vânzoleală… Ăsta era motivul pentru care spațiul intern al mall-ului s-a considerat că este un risc major”, a declarat secretarul de stat la Digi 24.

De cealaltă parte, nouă proprietari de centre comerciale din București și 24 orașe regionale, deținători ai unui număr de 52 proiecte cu peste 4.600 chiriași, au trimis Guvernului o scrisoare prin care fac presiuni pentru reluarea activităților desfășurate și în cadrul centrelor comerciale de mari dimensiuni. Aceștia susțin că restricțiile din ultima perioadă au atras deja pierderi de aproximativ 750 de milioane de euro pentru operatorii economici afectați.

ADVERTISEMENT

De asemenea, atrag atenția că există un risc real ca unele afaceri să nu se mai poată redresa financiar, situație care va face automat ca un număr mare de angajați să rămână fără locuri de muncă. Potrivit proiectului de lege elaborat de Guvern privind măsurile luate pe durata stării de alertă, pot fi deschise doar centrele comerciale de mici dimensiuni, cu suprafeţe de sub 15.000 de metri pătraţi.

ADVERTISEMENT