News

Când s-ar putea deschide teatrele în aer liber din Capitală. Anunțul primarului Gabriela Firea 

28.05.2020 | 11:04
Cand sar putea deschide teatrele in aer liber din Capitala Anuntul primarului Gabriela Firea
Când s-ar putea deschide teatrele în aer liber din Capitală. Anunțul primarului Gabriela Firea. Sursa: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Când s-ar putea deschide teatrele în aer liber din Capitală? Iată o întrebare pe care și-o adresează atât actorii din București, cât și publicul iubitor de cultură, afectat în această perioadă a pandemiei de coronavirus.

Când s-ar putea deschide teatrele în aer liber din Capitală. Anunțul primarului Gabriela Firea

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, vine cu o veste bună pentru iubitorii de teatru din București. Aceasta anunță că spectacolele în aer liber s-ar putea redeschide odată cu următoarea perioadă a măsurilor de relaxare socială din România.

ADVERTISEMENT

După o întâlnire cu directorii de teatre din București și mai multe instituții de cultură, edilul spune că, de la 1 iunie, cu aprobarea Consiliului National pentru Situaţii de Urgenţă, se pot redeschide spectacolele de teatru în aer liber din mai multe locații ale Capitalei.

”În urma întâlnirii video cu directorii de teatre și instituții de cultură am identificat câteva soluții, toate pentru ca viata culturală să renască în Capitală. Este normal să-i sprijinim pe actori să revină în fața publicului.

ADVERTISEMENT

Sălile propriu-zise va fi mai dificil să fie deschise pentru că măsurile sunt restrictive. Într-o sală de 200 de locuri ar putea să fie 30-40 de spectatori ceea ce ar îngreuna tot acest flux

Soluția este aceea de a organiza activități culturale în spații deschise. De la 1 iunie avem soluții pentru teatrele pregătite să primească public în aceste spații”, a spus Firea la Digi24.

ADVERTISEMENT

Gabriel Firea: ”Vom respecta toate măsurile de protecție”

Gabriela Firea mai spune că, în cadrul acestor spectacole, se vor respecta toate măsurile de distanțare socială și de igienă cerute de noile reglementări din starea de alertă.

”Termenul de deschidere, din punctul nostru de vedere, este realist. Managerii de teatre au spus că sunt pregătiți. Tot ceea ce ne mai trebuie este ca instituțiile statului să ne dea aprobare.

ADVERTISEMENT

Avem un document prin care am inventariat toate soluțiile și sunt sigură că la comitetul tehnico-științific ni se va aproba cererea de deschidere.

Vom respecta tot ceea ce se va reglementa la nivel național. Este vorba de viața oamenilor, de sănătate lor, vrem să punem umărul la deschidere vieții culturale. Mă refer la actori, la oamenii din jur, la spectatori, cu un număr maxim de 400 de persoane, vom respecta regulile.”, mai spune Firea pentru sursa citată.

Pe pagina sa de Facebook, Firea a venit cu propunerile de spații în aer liber luate în calcul, unde pot avea loc spectacole în condiții adaptate actualului context medical:

  • · Teatrul de Vară din Parcul Herastrău, cu o capacitate de 2.000 de locuri, administrat de Teatrul Constantin Tănase, dar care poate fi folosit în baza unui program bine stabilit de toate instituțiile culturale.
  • · Teatrul Odeon – care se poate transforma în teatru în aer liber prin culisarea tavanului, fiind singura instituție publică cu această structură, care permite o astfel de transformare.
  • · Teatrul de Comedie propune ca spatiu Teatrul de Vara amenajat la intrarea in Parcul « Alexandru Ioan Cuza » din sectorul 3
  • · Teatrul Evreiesc de Stat propune Gradina De Vara din Parcul National din sectorul 2
  • · Teatrul Ion Creangă – care poate începe stagiunea estivală în curtea Casei Eliad, aflat in administrarea ARCUB.
  • · Teatrul Masca – ce deține o scenă mobilă care poate fi montată în spații publice și, de asemenea, poate fi folosită și de alte instituții.
  • · Teatru Dramaturgilor – care a obținut aprobarea de a juca în curtea Casei Filipescu-Cesianu, ce aparține Muzeului Municipiului București și în curtea Muzeului Național al Literaturii Române.
  • · Teatrul Țandarică – unde este disponibilă o terasă.
  • · Opera Comică pentru Copii – care poate organiza spectacole în curte.
  • · Circul Metropolitan – care deține, de asemenea, un spațiu în aer liber.
  • · Creart – care derulează proiectul Grădina cu filme (cinematograf în aer liber) în spațiul din Piața Lahovari nr.7
ADVERTISEMENT