News

Când s-ar putea redeschide restaurantele. Anunțul premierului Orban

03.07.2020 | 11:49
Cand sar putea redeschide restaurantele Anuntul premierului Orban
Premierul Ludovic Orban Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Restaurantele din România s-ar putea redeschide mai repede decât se anticipa în ultima perioadă.

În ciuda exploziei pandemiei de Covid-19, unele voci anunță că restaurantele s-ar putea deschide la interior până în 15 iulie.

Oficialii Guvernului, în frunte cu premierul Ludovic Orban, au discutat această chestiune cu reprezentanții HoReCa și se pare că s-ar fi ajuns la un acord.

ADVERTISEMENT

Restaurantele din România, aproape de a se redeschide. Anunțul premierului

În cursul zilei de joi, 2 iulie, premierul Ludovic Orban a dezvăluit că în condițiile în care se va ajunge la o înțelegere legată de un set de reguli care să fie asumate şi de reprezentanţii HoReCa, Guvernul are disponibilitatea de a permite deschiderea restaurantelor.

Restaurantele s-ar putea deschide la interior pana in 15 iulie, potrivit celor de la Mediafax. O soluție luată în calcul ar fi ca accesul în restaurante să înceapă chiar de săptămâna viitoare, miercuri sau joi.

ADVERTISEMENT

După o întrevedere de joi dintre premierul Ludovic Orban și reprezentanții HoReCa, s-a mai stabilit că se va forma o comisie alcătuită din oficiali ai Ministerului Economiei, ai Ministerului Sănătății, ANSVSA și reprezentanți ai asociațiilor patronale.

Această comisie va pune în aplicare un set de reguli pentru redeschiderea restaurantelor si pentru relaxarea măsurilor în ceea ce privește terasele. Propunerile vor ajunge la prim-ministrul Orban în acest weekend, urmând ca acesta să le promulge în perioada imediat următoare.

ADVERTISEMENT

Ce spune premierul de posibilitatea redeschiderii restaurantelor

Prezent la o emisiune televizată, Orban a spus că: ”În măsura în care se ajunge la o înțelegere legată de un set de reguli care să fie asumate şi de reprezentanţii HoReCa, noi avem disponibilitatea să deschidem restaurantele”, a spus premierul la B1 Tv.

Orban a mai adăugat că autoritățile nu pot controla tot, că au nevoie de sprijin şi din partea patronilor de terase sau de magazine pentru ca regulile să fie respectate şi pentru ca virusul să nu se răspândească.

ADVERTISEMENT

”Patronii de terase trebuie să facă o informare a clienţilor cu privire la regulile care trebuie respectate, astfel încât clientul să ştie foarte clar în momentul în care vine aceste lucruri simple. Autorităţile statului nu pot să fie prezente în fiecare terasă, în fiecare restaurant, în fiecare magazin, în fiecare mijloc de transport în comun.

Există o prezenţă, se fac controale, se dau sancţiuni, se dau amenzi, s-au şi suspendat autorizaţii pentru anumite firme care nu au respectat regulile. Trebuie transportatorul, de exemplu, să aibă grijă, firmele, managementul companiilor sau cei care sunt implicaţi să fie alături de noi în respectarea regulilor. Nouă ne este foarte greu să controlăm tot şi nici nu e bine să controlezi tot într-o societate.

Hai să fim cinstiţi, dacă îşi asumă cineva, înseamnă că vrea să controleze orice se întâmplă, în orice activitate, înseamnă că ne întoarcem cu 30 de ani în timp”, a mai menționat premierul la sursa citată.

ADVERTISEMENT