News

Când scapă România de caniculă și furtuni. Anunțul directorului ANM, Elena Mateescu

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat când scăpăm de caniculă și furtuni în România.
01.07.2021 | 07:27
Cand scapa Romania de canicula si furtuni Anuntul directorului ANM Elena Mateescu
ADVERTISEMENT

România traversează o vară a extremelor. Luna iunie a fost una dominată de fenomene severe: caniculă, furtuni, inundații și căderi de grindină.

Aproape zilnic, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări cod galben, cod portocaliu sau chiar roșu de vreme extremă.

ADVERTISEMENT

Directorul instituției, Elena Mateescu, a anunțat când am putea trece peste această alternanță caniculă-furtuni.

Când scăpăm de caniculă și furtuni. Anunțul Elenei Mateescu, directorul ANM

Oficialul ANM recunoaște că România traversează o perioadă a extremelor. Atât la nivel mondial, cât și național, au loca frecvente alternanțe între perioadele cu vreme instabilă și cele cu călduri extreme.

ADVERTISEMENT

Referindu-se strict la țara noastră, Elena Mateescu oferă vești relativ bune. Treptat, temperaturile insuportabile dispar, iar ploile și furtunile rămân de interes până duminică, 4 iulie.

”Rămânem cu temperaturi mai ridicate doar în partea de sud-vest a Olteniei, acolo unde vom înregistra 35 de grade Celsius și disconfortul termic va rămâne de interes în continuare.

ADVERTISEMENT

Trebuie să precizăm că și astăzi (n.r. miercuri) am înregistrat temperaturi resimțite de 37-38, chiar 43 de grade Celsius în partea de sud a țării, iar indicele de temperatură-umezeală a depășit în partea de vest, sud și est a țării pragul critic de 80 de unități.

Așadar, mâine (n.r. joi) mai putem vorbi de disconfort termic accentuat în partea de sud-vest a țării, acolo unde este posibil, chiar și în sud, să mai înregistrăm această situație, pentru că va fi un grad mare în continuare de umezeală în aer și temperaturi de 33-35 de grade Celsius pot determina creșterea indicelui de temperatură, umezeală și accentuarea stării de disconfort termic.

ADVERTISEMENT

În restul țării temperaturile vor fi în scădere, vom vorbi de temperaturi care nu vor mai depăși 25, posibil 26-27 grade Celsius. Instabilitatea va rămâne de interes până duminică”, a spus directorul ANM, la Antena 3.

Cum va fi vremea în prima zi din luna iulie

Până la ameliorarea din weekend, vremea severă va fi prezentă și în debutul lunii iulie. Elena Mateescu anunță că joi vom avea furtuni violente, căderi de grindină și cantități importante de apă căzute.

”Prima zi din luna lui cuptor va debuta tot cu o vreme instabilă, la început în partea de vest, centru, nord, nord-est a țării, în zonele montane și submontane, apoi și în restul țării.

Joi vom observa aceleași condiții de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua local aspect de vijelie, izolat căderi de grindină. Precipitațiile pot depăși 20-40 l/mp și izolat 60-70 l/mp”, a mai spus oficialul ANM.

ADVERTISEMENT