Piftia este preparatul care nu lipsește de pe masa de sărbători a românilor. Fie că este vorba despre Crăciun sau Revelion, oamenii adaugă pe lista de preparate și piftia sau răcituri, așa cum mai este cunoscută.
Piftia este un preparat tradițional, nelipsit de pe masa de sărbători. Românii o prepară diferit, în funcție de zonă, iar denumirea diferă și ea. Spre exemplu, în Moldova este numită străgheață, în Oltenia și Banat, plachie, iar în Ardeal, cocioane.
Dar acestea nu sunt singurele denumiri. Cotoroage, piciorong, pistoseli, înghețătură, tremurici de porc și rasol. Acestea sunt restul denumirilor pe care este posibil să le auzi când vine vorba despre piftie.
Indiferent de felul în care este numit acest preparat, piftia rămâne un adevărat simbol tradițional, întotdeauna prezent în preajma sărbătorilor de iarnă.
Piftia nu este un preparat greu, însă gătirea ei este destul de îndelungată, necesitând o răbdare de fier. Multe gospodine preferă fierberea la un multicooker sau oală subpresiune, însă se poate fierbe și clasic, folosind aragazul. Desigur, fierberea clasică se realizează la foc mic, timp de 6-7 ore.
De regulă, piftia este făcută din picioare de porc, rasol și ciolan crud. Se mai folosesc și alte ingrediente care oferă un gust aparte preparatului, precum ciolan afumat, carne macră, urechi de porc, coadă, căpățână și limbă. Totul depinde de gustul fiecăruia, dar și de zonă regională.
Spre exemplu, piftia ungurească este făcută doar din ciolan afumat și condimente cu chimen, usturoi și boia dulce. Desigur, un ingredient esențial pentru ca piftia să iasă ca la carte sunt picioarele de porc. Acestea contribuie la închegarea aspicului. Colagenul din oase și pielea acestor, ajută la o închegare perfectă, garantând că va mai fi nevoie de folosirea gelatinei din comerț.
Totuși, dacă alegi să folosești gelatină din comerț trebuie să știi care este momentul potrivit pentru a o adăuga. Aceasta trebuie adăugată spre final, când supa este strecurată și doar puțin răcită, dar fiind încă caldă. Gelatina se hidratează în apă rece, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se amestecă bine în supa caldă, evitând fierberea.
Și usturoiul joacă un rol esențial. Acesta trebuie adăugat după ce focul este oprit, când supa este încă fierbinte, dar nu clocotindă. Se zdrobește usturoiul și este lăsat să acționeze timp de 15-30 de minute. Apoi, se strecoară lichidul pentru a elimina resturile de la usturoi.