Mașina de spălat rufe se curăță în mod regulat. Este un aparat electrocasnic nelipsit din casele celor mai mulți români, însă este necesar să fie întreținut în mod corespunzător pentru a funcționa cât mai mult timp.
Pentru a avea o durată de viață cât mai lungă, dar și pentru a funcționa eficient, mașina de spălat trebuie curățată periodic. Este important ca acest lucru să fie făcut în mod corect.
Există câteva semne care îți arată că trebuie neapărat să cureți acest aparat electrocasnic. Mirosul neplăcut provenit din cuvă sau din rufe reprezintă un semn, deoarece poate indica acumularea de mucegai sau a bacteriilor în interior.
Dacă apar pete sau murdărie pe garnitura ușii mașinii, atunci înseamnă că acolo s-au acumulat scame, dar și mucegai. Nici depunerile de detergent sau balsam nu trebuie trecute cu vederea. Acestea pot fi acumulate în cuvă sau în compartimentele dedicate.
În cazul în care mașina de spălat face zgomote neobișnuite în timpul ciclului de spălare sau centrifugare, atunci este momentul să o cureți. Aceste zgomote pot indica acumularea de calcar, dar și a altor depuneri în componentele mașinii.
Dacă nu cureți mașina de spălat, pot apărea diverse probleme, în timp, precum dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. Totodată, performanța mașinii de spălat va fi redusă, iar aceasta va consuma mai multă energie și apă pentru spălarea rufelor.
Cu timpul, depunerile de calcar și murdăria pot să afecteze componentele interne ale mașinii, care se va strica mult mai repede și va avea nevoie de reparații costisitoare.
Pentru a curăța mașina de spălat, nu ai nevoie de soluții scumpe din comerț, ci doar de ingrediente obișnuite. Din moment ce este un aparat electrocasnic solicitat de mai multe ori pe săptămână, trebuie să-i acorzi atenție atunci când vine vorba de curățare.
Dacă o folosești de 2 – 3 ori pe săptămână, e bine să realizezi curățarea mașinii de spălat o dată la 3 luni. În schimb, dacă o utilizezi aproape zilnic, ar fi bine să o cureți o dată pe lună, notează lovedeco.ro.
Pentru curățarea tamburului mașinii de spălat, care trebuie să fie gol, ai nevoie de 250 ml de oțet alb, adăugat în compartimentul pentru detergent. În tambur, poți pune 2 – 3 linguri de bicarbonat de sodiu.
Următorul pas este să alegi un program de spălare cu apă fierbinte, de minimum 60 °C. Mașina trebuie lăsată să finalizeze ciclul. Cu ajutorul oțetului, depunerile de calcar și de mucegai se vor descompune, iar bicarbonatul de sodiu va acționa împotriva mirosurilor neplăcute.
Garnitura mașinii trebuie curățată cu un amestec din părți egale de oțet și apă. Cu un burete pe care ai pus soluția obținută, se șterge garnitura de cauciuc din jurul ușii.
Curăță și zonele mai greu accesibile, deoarece acolo se pot aduna scame și murdărie. Geamul ușii poate fi curățat cu același amestec pentru a îndepărta reziduurile de detergent depuse.
Compartimentul pentru detergent și balsam se scoate, dacă e posibil, și se lasă într-un amestec de apă caldă și oțet, timp de 15 minute. Pentru curățarea colțurilor și a zonelor greu accesibile, poți utiliza o periuță de dinți.
În procesul de curățare nu trebuie să uiți nici de filtru. Acesta se află, de obicei, în partea inferioară a mașinii, în spatele unui capac mic. Pentru a-l putea găsim ai nevoie de un capac mic.
Filtrul se scoate și se clătește sub un jet de apă curată. În acest fel, vei elimina resturile de murdărie, scamele și obiectele mici care au rămas din hainele spălate.