News

Când se dă drumul la căldură în Bucureşti! Ce plătim dacă pe coloana de apă caldă curge apă rece

Când se dă drumul la căldură în Bucureşti și ce plătim dacă pe coloana de apă caldă curge doar apă rece
11.10.2021 | 12:16
Cand se da drumul la caldura in Bucuresti Ce platim daca pe coloana de apa calda curge apa rece
Bucureștenii se plâng deja de frigul din case. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost nevoie de un singur weekend cu temperaturi scăzute pentru ca bucureştenii să înceapă să se plângă de temperaturile înregistrate în case. Astfel, mulţi dintre ei fără apă caldă, au apelat deja la aeroterme sau gaze pentru a se încălzi. Mai toţi şi-au adus aminte de iarna trecută, una în care oamenii au acuzat lipsa agentului termic furnizat de Termoenergetica.

Mai exact, locuitorii celui mai important oraş al ţării spun că au făcut frigul şi că temperaturile n-au ajuns niciodată la un punct optim. Noul primar, Nicuşor Dan nu a ezitat o clipă şi a dat vina pe moştenirea lăsată de Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT

Când se dă drumul la căldură în Capitală!

La rândul ei, fostul edil a transmis că nu e vina ei că bucureştenii n-au avut căldură, ci a celui care a promis şi nu a furnizat. Prinşi în acest scandal politic, oamenii au tremurat serios şi au fost nevoiţi nu o dată să încălzească apă pentru a se spăla sau să se îndrepte către alt gen de aparate.

Problemele nu s-au rezolvat nici la un an distanţă şi chiar reprezentanţii Primăriei Capitalei au explicat că iarna ce stă să înceapă va aduce o serie de avarii în reţea. De altfel, încă de la finalul lunii septembrie, Compania Municipală Termoenergetica, fostă Radet, a anunţat că începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică.

ADVERTISEMENT

„Încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică se va face treptat în  toate sectoarele Municipiului București, data exactă pentru fiecare zonă urmând a fi afișată la scara fiecărui bloc. Acţiunile sunt necesare pentru pregătirea reţelei de termoficare în noul  sezon de încălzire 2021-2022.

Rugăm clienții companiei să se asigure că lucrările la instalaţiile interioare din imobile vor fi finalizate în timp util, astfel încât să fie evitate incidentele (inundaţii în apartamente sau în subsolurile blocurilor) ce pot apărea odată cu încărcarea acestora”, a fost mesajul celor de la Termoenergetica.

ADVERTISEMENT

Potrivit prevederilor legale, sezonul de încălzire pentru consumatorii de tip urban va începe în funcţie de condiţiile meteo, când acestea se vor încadra în limitele prevăzute de art. 117 din HG nr. 425/20.07.1994, modificat prin HG nr. 337/16.05.2018. Astfel, agentul termic pentru încălzire se va furniza după trei zile consecutive când temperatura medie zilnică între orele 20.00 şi 06.00 va fi de +10 grade Celsius sau mai mici.

Ce plătesc oamenii dacă pe coloana de apă caldă curge apă rece

Interesant este că după ce au început probele de furnizare a agentului termic, nu mai pot fi depuse cererile de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire. De altfel, Termoenergetica, principalul furnizor de apă caldă și încălzire în sistem centralizat, nu recomandă nici debranşarea şi, atenţie, nici sursele alternative de încălzire.

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu aparte ţine de apa care curge pe ţevi. Astfel, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti a anunţat că întocmeşte facturile de energie termică în baza înregistrării aparatelor de măsură montate la baza blocurilor.

În momentul în care nu se furnizează apă caldă la parametrii contractuali și când nu există posibilitatea sistării acesteia, contorul de energie termică nu înregistrează consum (MWh/Gcal). Concret, toţi clienţii companiei vor regăsi în facturi şi vor achita strict energia termică efectiv consumată pentru pregătirea apei calde.

De asemenea, pierderile de energie termică din reţeaua de transport şi distribuţie nu sunt plătite de asociaţiile de proprietari. La baza fiecărui bloc sau scară, CMTEB a montat contoare de energie termică care înregistrează consumul efectiv al imobilului. Numai pe baza acestui consum se realizează factura.

Cum se calculează factura de energie termică

Bucureştenii sunt supăraţi şi pe facturile mari care vin în timpul iernii. Termoenergetica spune că acestea sunt întocmite în baza valorilor înregistrate de “ansamblul de contorizare”, respectiv aparatele de măsură montate la baza blocurilor, atât pe circuitul de încălzire cât şi pe cel de apă caldă de consum.

„Pe cale de consecinţă, clienţii achită doar energia termică efectiv consumată în instalaţiile interioare ale condominiului, atât pentru încălzire cât şi pentru apă caldă de consum. Ansamblul de contorizare este echipat cu termorezistenţe (termometre) montate pe circuitele de apă caldă/apă rece la contoarele aferente circuitului de apă caldă, şi pe circuitele de tur/retur secundar încălzire la contoarele aferente circuitului de încălzire”, se arată într-un răspuns al companiei.

Cantitatea de energie termică înregistrată de contoarele de energie termică, este direct proporţională cu volumul în m3 de apă care tranzitează contorul şi cu diferenţa de temperatură între temperatura apei calde şi temperatura apei reci în cazul contoarelor montate pe circuitul de apă caldă, şi cu diferenţa de temperatură între tur secundar (temperatura care intră în calorifere) şi retur secundar (temperatura care iese din calorifere) în cazul contoarelor montate pe circuitul de încălzire.

Dacă temperatura de furnizare este mai redusă, atât pentru încălzire cât şi pentru apă caldă de consum, se consumă o cantitate mai mică de energie termică, ceea ce implică cheltuieli reduse. Menţionăm că în cazul opririlor, contoarele de energie termică montate la branşamentele condominiilor, nu înregistrează consum.

Cât costă un metru cub de apă caldă

Tariful lunar pentru un metru cub de apă caldă este stabilit după un algoritm simplu. Astfel, se însumează contravaloarea cantităţii de energie termică (Gcal de la CMTEB) folosită pentru încălzirea apei calde cu contravaloarea volumului de apă rece furnizat de S.C. Apa Nova Bucureşti S.A. pentru apa caldă.

Vă readucem aminte că pentru a încălzi un metru cub de apă rece, cantitatea de energie termică necesară depinde atât de temperatura apei reci (folosită pentru prepararea apei calde), cât şi de temperatură la care este furnizată apa caldă.

Această cantitate variază semnificativ de la o lună la alta, de la un punct de consum la altul, precum şi de la un sezon la altul în funcţie de temperatura apei reci furnizată de S.C. Apa Nova Bucureşti S.A. (3-5 °C în timpul iernii, 20-25 °C în timpul verii).

ADVERTISEMENT