După încheierea sărbătorilor de iarnă, problema multor români rămâne bradul de Crăciun. Iată când este recomandat să îl despodobești și, cel mai important, ce trebuie să faci cu el după.
Bradul este nelipsit din casele românilor de Crăciun. Împodobitul lui este o adevărată tradiție, dar și o activitate care te induce în atmosfera sărbătorilor de iarnă.
Bradul de Crăciun poate fi împodobit și despodobit oricând, în funcție de timp și preferințe. Totuși, tradiția spune că cel mai bine este ca bradul să fie despodobit după Bobotează, adică după 6 ianuarie.
Pe cât de frumoasă este împodobirea lui, pe atât de obositoare poate fi despodobirea. Pentru mulți, această operațiune este o adevărată bătaie de cap, mai ales că nu știu ce să facă cu el după aceea.
Din cauză că nu sunt informate, multe persoane aleg să arunce brazii la întâmplare, pe străzi. În această perioadă, firmele de salubrizare au și mai multă de lucru, căci colectarea brazilor aruncați după Crăciun nu este deloc treabă ușoară.
În Capitală, primăriile i-au informat deja pe bucureșteni că pot lăsa brazii în anumite spații de unde vor fi colectați de către echipele de salubrizare. Colectarea lor este gratuită, astfel că cetățenii nu sunt nevoiți să plătească pentru ridicarea bradului rămas de la Crăciun.
În această perioadă, bucureștenii pot lăsa brazii în apropierea ghenelor, la punctele de colectare special amenajate sau pot suna direct la firmele de salubrizare. Important este să nu îi arunce la întâmplare, căci amenzile sunt destul de mari.
”Ar trebui să îi pună undeva unde avem și noi acces și să putem să intervenim la ei, să putem să încărcăm cum trebuie. Și-a făcut datoria bradul, nu mai contează unde, noi îi adunăm de peste tot.”, a spus Marian Ruță de la Direcția de Salubritate Sector 3, potrivit stirileprotv.ro.
Locuitorii Capitalei sunt sfătuiți să nu arunce brazii de la etaj, tocmai pentru a nu-i pune pe alții în pericol. De asemenea, cei care aleg să pună bradul natural îl sac de gunoi, sunt sfătuiți să îl ciopârțească înainte.
Din cauză că descotorisirea de bradul natural este o adevărată bătaie de cap, mulți au ales să cumpere brad artificial. Acesta nici nu lasă ace în casă și, în plus, poate fi depozitat fără probleme în locuință și refolosit.