News

Când se mai pot programa la vaccinare persoanele de peste 55 de ani? Ce spun specialiștii de la Ministerul Sănătății

23.02.2021 | 14:59
Cand se mai pot programa la vaccinare persoanele de peste 55 de ani Ce spun specialistii de la Ministerul Sanatatii
ADVERTISEMENT

Când se mai pot programa la vaccinare persoanele de peste 55 de ani? Acesta este doar una din întrebările frecvente pe care românii le au cu privire la campania de vaccinare. Specialiștii de la Ministerul Sănătății au răspuns celor mai multe dintre ele

Ministerul Sănătății a lansat un program în cadrul campaniei de vaccinare prin care medicii vor lămuri neclaritățile pe care oamenii le au cu privire la vaccin și la campania de vaccinare. Prima care a făcut acest lucru a fost dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Acest lucru s-a întâmplat pe rețelele de socializare. Încă de săptămâna trecută, reprezentanții Ministerului le-au cerut internauților să le trimită întrebări. Răspunsurile acestora au venit printr-un clip video.

Când se mai pot programa la vaccinare persoanele de peste 55 de ani? Ce spun specialiștii de la Ministerul Sănătății

„Practic, așteptăm ca în luna martie numărul dozelor disponibile să fie mai mare, astfel încât, pe măsură ce avansează faza a doua de vaccinare pentru persoane cronice și persoane peste 65 de ani, să intre și restul pesoanelor care au indicație pentru vaccinare. Deci, în curând, ne așteptăm ca numărul dozelor să înceapă să crească mai mult decât până acum”, este răspunsul Andreei Moldovan cu privire la vaccinarea altor categorii de persoane.

ADVERTISEMENT

Este recomandată vaccinarea în timpul alăptării?

„Trebuie să ne gândim că acel ARN mesager care pătrunde în celulă și declanșează procesul de sinteză la nivelul nucleului se dezintegrează foarte rapid. Astfel încât el nu persistă în organism. Toate studiile făcute până în prezent pe animale care alăptau nu indicat niciun fel de risc suplimentar pentru acesta. De asemenea, toate datele pe care le avem până acum cu privire la administrarea vaccinului femeilor care alăptează nu ne arată niciun fel de risc. Este o problemă care se rezolvă și alăptarea nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare”, a explicat Andreea Moldovan.

La cât timp după infectare se poate face vaccinul?

„Vaccinarea este recomandată și persoanelor care au fost deja infectate cu COVID-19. Chiar dacă extrem de rară, reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă. Din cauza riscurilor crescute pe care le prezintă COVID-19, vaccinarea este recomandată și persoanelor care au trecut deja prin boală”, au subliniat reprezentanții Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

„Imunitatea dobândită în urma bolii variază de la o persoană la alta. Este foarte rar ca o persoană care s-a infectat cu SARS-CoV-2 să se reinfecteze în primele 90 de zile. Așadar, persoanele care au avut COVID-19 pot opta să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade de timp”, au adăugat aceștia.

„Este recomandat ca persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea vaccinului”, au completat.

ADVERTISEMENT

Ce beneficii sau când vor avea parte de relaxarea restricțiilor cei ce se vaccinează?

„Cel mai mare beneficiu pe care îl avem, clar, este referitor la partea psihologică, pentru că am făcut un gest care este capabil să ne protejeze de a ne infecta. Alte renunțări la restricții vor urma în perioada următoare, pentru că ceea ce facem noi în țară se aliniază la standardele și la reglementările internaționale. Dar iată că deja avem limitări și, practic, renunțări la carantină pentru cei care s-au vaccinat și care au și acel interval de 7-10 zile de la cea de a doua doză de vaccin”, a fost răspunsul medicului.

ADVERTISEMENT