„Sorcova veselă” este un colind îndrăgit de copii, pe care îl cântă cu mare entuziasm în fiecare an, aducând bucurie în casele celor dragi. Ca răsplată, ei primesc bomboane și fructe și chiar dacă este un obicei străvechi, încă se practică și în zilele zilele noastre.
Sorcova nu este un colind care are legătură cu sărbătorile religioase, dar în tradiția populară, cântecele care anunță sosirea noului an aduc noroc în gospodăriile care îi primesc pe urători, răsplătindu-i cu dulciuri, fructe sau bani.
Anual, pe 1 ianuarie, atunci când este sărbătorit și Sfântul Vasile, copiii și tinerii din țara noastră obișnuiesc să meargă cu sorcova pe la vecini, prieteni și membrii ai familiei.
Alături de bagheta frumos împodobită, se cântă și colindul aferent, în care gazdelor le sunt făcute urări de bine: „Sorcova, vesela, / Să trăiți, să-mbătrâniți, / Ca un măr, ca un păr, / Ca un fir de trandafir, / Tare ca piatra, / Iute ca săgeata, / Tare ca fierul, / Iute ca oțelul. / La anul și la mulți ani!”.
De altfel, există mai multe variante ale colindului, datorită tradiției orale, care a permis ca melodia și versurile să se transmită de la o generație la alta, fiind modificate de-a lungul timpului. Fiecare zonă sau comunitate din România poate avea propria sa versiune, în funcție de obiceiuri locale sau influențe regionale.
Există mai multe teorii și superstiții legate de obiceiul de a merge cu sorcova, adânc înrădăcinate în folclorul românesc. Acestea sunt asociate cu aducerea unui an nou prosper, sănătos și plin de belșug.
În tradiția populară, obiceiul este rezervat doar copiilor, semnificația fiind una adâncă. Se crede că aceștia sunt puri, nevinovați și lipsiți de răutăți, iar urările lor, venite din suflet curat, au o putere deosebită.
Astfel, atunci când colindătorii mici merg cu „sorcova”, urările lor sunt considerate a se împlini cu adevărat, aducând sănătate, belșug și prosperitate celor care le primesc. De asemenea, se spune că, în dimineața de Anul Nou, dacă un băiețel este cel care te sorcovește, urările se vor împlini mai repede decât dacă o face o fetiță.
Se consideră că „sorcova” făcută acasă are o putere mai mare decât cea cumpărată și, totodată, se zice că este de rău augur să nu fii sorcovit, deoarece acest lucru ar putea aduce ghinion pe tot parcursul anului. În plus, este considerat nepotrivit să nu răsplătești efortul urătorilor, scrie libertatea.ro.