Life

Când se plantează liliacul în curtea casei. Sfaturile pe care le au experții în grădinărit

Perioada ideală pentru a sădi liliacul în curtea locuinței. Trucurile simple la care apelează specialiștii în grădinărit.
20.03.2025 | 20:14
Cand se planteaza liliacul in curtea casei Sfaturile pe care le au expertii in gradinarit
Ce perioadă e indicată pentru a planta liliac. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Liliacul este un arbust care înflorește primăvara și care are o mireasmă plăcută, care se răspândește pe distanțe lungi. Experții în grădinărit spun când se plantează, de fapt, liliacul în curtea casei. Sfaturile pe care le au aceștia pot fi urmate de toată lumea.

Specialiștii spun ce perioadă e bună pentru a sădi liliac

Primăvara curțile locuințelor sunt parfumate de tot felul de plante și arbori. Natura înflorește pentru că revine la viață după o iarnă grea, liliacul numărându-se printre copacii care au o mireasmă îmbietoare, indiferent de culoare.

ADVERTISEMENT

Are un spectru larg de nuanțe, de la alb și roz, până la violet și albastru intens. Acesta înflorește abundent, însă sunt puține persoane care știu când se poate sădi. Specialiștii vin cu câteva recomandări utile.

Grădinarii cu experiență transmit că cea mai bună perioadă pentru a planta acest arbust în grădină este primăvara. De asemenea, se poate planta și toamna, fiind extrem de importantă temperatura din ziua respectivă.

ADVERTISEMENT

Pământul nu trebuie să fie înghețat pentru că liliacul nu se va prinde. Dimpotrivă, este indicat ca solul să fie cald, dar să nu fie îmbibat de apă. Mai mult decât atât, experții susțin că trebuie să se evite plantarea sa vara pentru că rădăcinile se dezvoltă mai greu.

Ponturi pentru a planta liliac în curte

Românii care doresc să planteze liliac în curte trebuie să țină cont de câteva aspecte. Grădinarii susțin că locul unde se sădește nu trebuie ales la întâmplare. Arbustul adoră lumina soarelui, indiferent de perioada zilei.

ADVERTISEMENT

E bine să se asigure o distanță corectă între ceilalți copaci care există în grădină. De asemenea, ar trebui să se folosească un sol cu un drenaj bun, astfel încât să se evite putrezirea rădăcinilor. Groapa pentru sădit trebuie să fie suficient de încăpătoare.

ADVERTISEMENT

Rădăcinile nu trebuie să stea strânse în pământ. Liliacul are nevoie de un strat de pământ roditor care trebuie să ajungă la nivelul rădăcinilor. După plantare este indicat să se aplice un strat de mulci la nivelul solului.

Procesul are rolul de a menține umiditatea în pământ și pentru a stopa dezvoltarea buruienilor. Denumit în termeni științifici Syringa vulgaris, liliacul se îngrijește ușor. Oferă umbră și intimitate și poate atinge înălțimi de până la 9 metri.

Tags: