News

Când se plătesc bursele școlare. Guvernul a aprobat actul normativ

Se știe când anume vor fi plătite bursele școlare. Guvernul a aprobat actul normativ și hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial
15.09.2022 | 11:53
Cand se platesc bursele scolare Guvernul a aprobat actul normativ
Când se plătesc bursele școlare și care au fost eliminate. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit Hotărârii de Guvern publicată recent în Monitorul Oficial, bursele școlare vor fi plătite obligatoriu pe data de 15 ale lunii pentru luna care a trecut.

Data la care se plătesc bursele școlare

„Bursele prevăzute la art. 1 alin (1) se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă”, prevede articolul 2 al HG-ului.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că în urmă cu doar câteva zile, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, declara că „pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”.

Un alt detaliu interesant ține de cuantumul minim al burselor. Acesta a rămas la fel ca anul trecut școlar, sumele fiind neschimbate. Astfel, statul oferă 500 lei, pentru bursa de performanță.

ADVERTISEMENT

De asemenea, 200 de lei se dau pentru bursa de merit, 150 lei, pentru bursa de studiu, în timp ce 200 lei sunt acordați ca bursă de ajutor social.

Atenție! Din acest an elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse de merit. Mai mult decât atât, doar până la finalul lunii septembrie se mai pot depune cereri pentru bursele de studiu și cele de ajutor social.

ADVERTISEMENT

O altă bursă eliminată de Ministerul Educației este cea socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.

Sunt câteva condiții pe care copiii trebuie să le îndeplinească pentru a primi bursa de merit. Astfel, elevii în cauză trebuie să aibă media anuală generală de cel puțin 9,50. Mai mult de 20 de absențe nemotivate/an în anul școlar anterior taie bursa.

ADVERTISEMENT

Pentru merit ar putea lua bani și copiii care au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat maximum 20 de absențe în anul școlar anterior pentru elevii din clasa a IX-a.

Nu în ultimul rând cei care au luat locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului ocazional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației.

Bursă de merit primesc și elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT
Tags: